Olyan gyűlöletkampány zajlik Magyarországon egy tét nélküli népszavazás miatt, ami példátlan az elmúlt években, évtizedekben – mondta az MSZP elnöke az október 2-i referendumról tartott sajtótájékoztatón, hétfőn Salgótarjánban.

Molnár Gyula az október 2-i referendumról a Fő téren tartott tájékoztatón kifejtette: az utóbbi időszak európai megnyilvánulásai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy nincs napirenden kötelező betelepítési kvóta igénye Brüsszelből, így a népszavazásra feltett kérdés „valójában nem létezik Európában”, és a referendumnak közjogi következménye sincs.

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: hetek óta kéri, nyilatkozzon Orbán Viktor miniszterelnök, nyilatkozzon a kormány, hogy mi a közjogi következménye egy eredményes és érvényes népszavazásnak, mi történik október 3-án, milyen törvényjavaslatot fognak benyújtani a parlament elé, pontosan mihez adják az emberek a szavazatukat október 2-án. „Mégis, mire kívánják felhasználni a szavazatokat?” – tette fel a kérdést.

Az ellenzéki politikus óva intette a magyar embereket, hogy „bedőljenek egy csapdának”, hozzáfűzve: azt a szavazatot nem lehet elcsalni, amelyik nincs leadva, ezért azt kérik, mindenki maradjon otthon október 2-án. Minden más esetben fennáll a veszélye, hogy valamilyen módon Orbán Viktor hatalomban maradását, Orbán Viktort és kormányát erősítik – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy az esetleges választási csalások ellenőrzése érdekében mind a 106 választókerületben ott lesznek, a szavazóköröknél megfigyelő stábokat, illetve a bejelentéseket fogadó úgynevezett demokráciavonalat is üzemeltetnek, de azt is biztosítják, hogy ha valaki úgy érzi, visszaéltek a nevével, a szavazólapok megsemmisítéséig ellenőrizhesse ezt.

Molnár Gyula arról is beszélt, hogy a szombat éjjeli budapesti, Teréz körúti robbantásról az emberek húsz órán keresztül nem tudtak semmit, és sokféle vélekedés ütötte fel a fejét, ami senkinek nem jó.

Mint mondta, október 2-án olyan népszavazás lesz, ami körül rendkívül sok a hangulatkeltés, ezért azt kérik a kormánytól, „hogy a saját maga tevékenységével ne fokozza az amúgy is meglévő negatív hangulatot”.

Molnár Gyula a Fő téren az MSZP „Maradjanak otthon!” szlogen mellett érvelő népszavazási plakátkiállítását is megnyitotta, arra reagálva, hogy – mint mondta – a kormány 3,9 milliárd forintot költött közpénzből arra a „tájékoztató kampányra”, amely valójában nagyon egyoldalúan mutatta be a helyzetet.

MTI