Kísértet járja be Európát, az új populizmus kísértete: a magyar kormány a Sargentini-jelentés kapcsán agresszióval vádolja az EU-t – írták a szocik Facebook-oldalukon.

Kisértet járja be Európát, az új populizmus kisértete: a magyar kormány a Sargentini-jelentés kapcsán agresszióval vádolja az EU-t – Dr. Tóth Bertalan és Karácsony Gergely sajtótájékoztatójahttp://bit.ly/2PCfQQ2

Gepostet von MSZP am Dienstag, 16. Oktober 2018

A Sargentini-jelentés a magyar emberek jogfosztásáról szól – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője Budapesten kedden, sajtótájékoztatóján.

Az Európai Parlament (EP) kétharmada kiállt az európai értékek mellett, melyeket korábban még a Fidesz is képviselt. Most kiderült, hogy kik védik a demokratikus, jogállami értékeket, és kik próbálják gyengíteni az európai együttműködést – mondta az ellenzéki politikus.

Az EU-ban Orbán Viktor megszervezte azt a szélsőjobboldali, populista pártszövetséget, melynek az EU bomlasztása az érdeke, belföldön pedig a Fidesz a kiváltságosok és a tagadás pártja. A kormánypárt tagadja a jogegyenlőséget, a sajtó és a tudomány szabadságát, a korrupció felszámolását, a munkavállalók, családok, idősek biztonságát, a bíróságok függetlenségét, csakhogy saját kegyeltjeit védelmezhesse – fejtegette Tóth Bertalan.

Az MSZP és a Párbeszéd 19 pontos javaslatával helyre lehetne állítani a demokráciát Magyarországon, és elejét lehetne venni az EU alapszerződés 7. cikkelye alapján indított eljárásnak – tette hozzá.

Az MSZP EU-párti szövetséget épít elsősorban a Párbeszéddel, továbbá más pártokkal, közéleti és politikai szereplőkkel, valamint támogatja az október 23-ára Hadházy Ákos független, volt LMP-s országgyűlési képviselő által meghirdetett demonstrációt, illetve az aláírásgyűjtést az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében – mondta a szocialista politikus.    

Hozzátette: kedden szavaz a parlament a Fidesz „ellen-Sargentini-jelentéséről”, melynek lényege, hogy a Sargentini-jelentés bevándorláspárti, az EP kétharmada bevándorláspárti és bevándorló kontinenssé szeretné tenni Európát. A Fidesz „ellen-Sargentini-jelentésében” tehát minden benne van, ami a kormánypárt propagandája, de semmi, ami valóságos – jegyezte meg Tóth Bertalan.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a sajtótájékoztatón arra mutatott rá, hogy Orbán Viktor nyolcéves miniszterelnöksége után Magyarországot már fel sem vennék az EU-ba, tehát az uniós kritikák jogosak. A magyar polgárok viszont egyszer már eldöntötték, hogy az EU-hoz akarnak tartozni, erről fog szólni a jövő évi EP-választás is.

Fontos, hogy a magyar Európa-párti erők több képviselőt juttassanak az EP-be, mint a Fidesz – jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Karácsony Gergely elmondta azt is: a legfrissebb hírek szerint az EU ahhoz köti kifizetéseit, hogy feljelentést tesz-e Magyarország az Elios-ügyben. Orbán Viktor tehát az uniós pénzek kifizetését veszélyezteti, ha nem tesz feljelentést a családját érintő, bűncselekmények hálózatát megvalósító Elios-ügyben – hangoztatta a Párbeszéd társelnöke.

A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított jelentés kritikát fogalmaz meg a jogállamiság magyarországi helyzetével, így többek között az alkotmányos és választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadságával kapcsolatban. A jelentést júniusban az EP illetékes bizottsága, szeptemberben pedig a plenáris ülése is nagy többséggel fogadta el.