Nagy Imre emlékére

Nagy Imre emlékére62 évvel ezelőtt végezték ki Nagy Imrét, akire az MSZP a mártír miniszterelnök dolgozószobájában emlékezett. Hiller István: "A magyar baloldal 1956., Nagy Imre és politikájának szellemi örököse. Más korban és más módon, de védjük a magyar szabadságot, akarjuk a magyar demokráciát. Nem mondtunk és mondunk le egy új Magyar Köztársaság megteremtéséről. Egy olyan közösség létrehozásáról, amelyben mindenki szorgalma és tehetsége szerint tud boldogulni, ahol érdemes élni és ahová érdemes visszatérni. Egy olyan országot akarunk, ahol nem kell mártírhalált halni sem az egyszerű embernek, sem miniszterelnöknek. Nagy Imre emlékét tisztelettel őrizzük."

Gepostet von MSZP am Dienstag, 16. Juni 2020
Hirdetés

Hiller István a volt kormányfő 1958-as kivégzésének és 1989-es újratemetésének évfordulóján közölte, a magyar baloldal 1956, Nagy Imre és politikájának szellemi örököse, más korban és más módon védi a magyar szabadságot.

A magyar baloldal nem mond le egy új magyar köztársaság megteremtéséről, amelyben mindenki szorgalma és tehetsége szerint tud boldogulni, ahol érdemes élni, ahova érdemes visszatérni – tette hozzá az ellenzéki politikus az MSZP-frakció tagjaival a Parlamentben, Nagy Imre volt dolgozószobájában tartott megemlékezésen.

Az MSZP Facebook-oldalán követhető megemlékezésen elmondta, olyan országot akarnak, ahol nem kell mártírhalált halni sem az egyszerű embernek, sem a miniszterelnöknek.

Korábban írtuk

A volt miniszterelnök emlékezete – akinek újratemetésén elmondta híressé vált beszédét „egy bátor fiatalember”, aki ma Magyarország miniszterelnöke – nem úgy alakult, hogy az méltó lenne Nagy Imréhez – értékelt Hiller István. Azt mondta, a hatalom akarja megírni a történelmet, a politika megint olyan területre téved, ahol semmi keresnivalója, pedig annyi dolga lenne: jobbá tenni az emberek életét, gondoskodni a közösségről, eljárni az ország és a nemzet érdekében.

Hangsúlyozta, az MSZP őrzi Nagy Imre emlékét, aki mártírhalált halt az ország miniszterelnökeként, a forradalom politikai vezetőjeként, nem hagyják és tiltakoznak szerepének relativizálása ellen.

Elmondta, a forradalomban résztvevőknek, a pesti srácoknak és az idősebb embereknek komoly szerepük volt az 1956-os forradalomban és szabadságharcban, tisztelet jár nekik a bátorságért, az elkötelezettségért, de ez nem azt jelenti, hogy bárki is megkérdőjelezhetné Nagy Imre politikai vezető szerepét.