Rendkívüli ülést tart pénteken a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a kormányzati benzinbotrány miatt. A testület a kancelláriaminisztert és a rendészeti tárca vezetőjét is meghallgatná.

A rendőrök és a tűzoltók napok óta nem tudják, hogy hol tankolhatnak, miután a rendvédelmi szervek üzemanyag-ellátására kiírt közbeszerzést nem a nemzetbiztonsági védelem alatt álló Mol, hanem az osztrák tulajdonú OMV nyerte. A kapitányságok már megkapták az új tankolókártyákat, ezt azonban december 31-én letiltották.

Az inárcsi pihenőhelynél az M5-ös mindkét oldalán Laboda Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő cége, a Hirig Kft. üzemelteti az OMV-kutat. Laboda tagja az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának. Ez a testület ellenőrzi a többi között a rendvédelmi szerveket is.

Miután december 20-án a miniszterelnöki hivatal alá tartozó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság az OMV-t hirdette ki a kormányzati üzemanyag-beszerzési tender győztesének, az állami szervek autóit, így a rendőrkocsikat is Laboda anyacégéhez, Pest megye déli részén például a két inárcsi kúthoz irányították tankolni. A szocialista rendészeti szakpolitikus tagadja, hogy lobbizott az osztrák OMV-ért a magyar Mollal szemben.

„Én azért egy picike kis pont vagyok az OMV-ben, mint üzemeltető, nyilván hogy ha a központban dolgoznék, mint valamilyen vezető, akkor valós kérdés lehetne” – reagált a felvetésre Laboda Gábor.

A képviselő azt mondta, nemcsak az OMV-nél, a szocialistáknál sem számít nagy lobbierőnek a szava. Ahogyan mondta, a következő választáson már nem is indul a párt színeiben. Laboda szerint amúgy sem kellett lobbiznia, az OMV ugyanis jobb árajánlatot tett, a magyar Mol-csoportnál.

(hírTV)