Képernyőfotó: DK Facebook-oldala
Fotó: Képernyőfotó: DK Facebook-oldala
Hirdetés

A Demokratikus Koalíció nem fogja megszavazni a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, ahogy azt sem támogatja, hogy az indítványt hétfőn házszabálytól eltéréssel tárgyalja a parlament. Az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján ismertette a DK elnökségének döntését.

Molnár Csaba, aki a jogszabályt „felhatalmazási törvényjavaslatnak” nevezte, azt mondta, hogy 16 uniós államban léptettek életbe rendkívüli jogrendet, de egyetlen olyan állam sincs, ahol a rendkívüli állapot az „idők végezetéig szólhatna”. A pártja nevében négy feltételt megfogalmazó Molnár Csaba úgy fogalmazott: ezeket Orbán Viktor miniszterelnök „akár a DK ultimátumának” is tekintheti.

A kormánynak csak meghatározott időre lehet felhatalmazást adni – jelentette ki. A DK ezért azt javasolja, a felhatalmazást az Országgyűlés adja meg és azt 15 naponként vizsgálja felül. Hozzátette, amennyiben a járvány idején az Országgyűlés nem tud a megszokott módon összeülni, akkor speciális ülésezési vagy szavazási formákat kell bevezetni. A különleges felhatalmazás kizárólag a járvány elleni védekezésre és a járvány okozta gazdasági bajok orvoslására terjedhet ki – szögezte le. Ne fordulhasson elő, hogy a kormány a járványra hivatkozva más, azzal össze nem függő területeken is teljhatalmat gyakorol! – érvelt az ügyvezető alelnök.

A DK azt is javasolja, hogy a veszélyhelyzet idején minden frakcióvezetőnek legyen joga az Alkotmánybírósághoz fordulni, a testület pedig ezekben az ügyekben három nap alatt hozzon döntést – ismertette újabb feltételüket. Végül azt mondta, nem tudnak olyan büntetőjogi szabályozást támogatni, ami korlátozná a sajtószabadságot és megpróbálná elhallgattatni a független sajtót.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek.

A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges. A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is.

Az MSZP szombat este közölte, hogy nem szavazzák meg „Orbán teljhatalmát”. (Szombat estétől vasárnap délelőtt 10-ig úgy szerepelt a honlapjukon, hogy TEJHATALMÁT…)

Azt írták, „az MSZP nem lesz partner abban, hogy segítséget nyújtson egy olyan törvény elfogadásához, amely határozatlan időre kiszolgáltatná Magyarországot, a magyar embereket Orbán Viktor szeszélyeinek”.

Schmuck Erzsébet LMP-társelnök azt mondta, nem adhatnak „biankócsekket a kormánynak, törvényben kell rögzíteni a rendeleti kormányzás időtartamát”. Korábban Szél Bernadett is az ellenzékért aggódott

Amint arról beszámoltunk, vasárnap felhívással fordult a magyar parlamenti képviselőkhöz Gulyás Gergely és Kocsis Máté.

Kocsis Máté úgy fogalmazott, most az Országgyűlésen a sor, a parlamentnek kell döntenie arról, hogy megerősíti-e a kormány eddigi intézkedéseit, meghosszabbítja-e a veszélyhelyzetet és felhatalmazza-e a kabinetet további hatékony intézkedések meghozatalára a koronavírus elleni küzdelemben.

A legnagyobb parlamenti frakció vezetőjeként a politikus arra kérte a többi képviselőcsoportot, hogy hétfőn támogassák a koronavírus-törvény házszabálytól eltérő tárgyalását, kedden pedig fogadják is azt el.

„Ez most nem a politikai viták ideje!” – zárta szavait Kocsis Máté.


Szigorú járványügyi intézkedéseket sürgetett vasárnapi online sajtótájékoztatóján a Jobbik frakcióvezető-helyettese annak érdekében, hogy ne alakuljon ki az olaszországihoz hasonló koronavírus-helyzet.

Brenner Koloman sürgette a legveszélyeztetettebb rétegek teljes körű tesztelését, valamint pozitív példaként említette azt a német gyakorlatot, hogy több száz neves kutató munkája alapján naponta adnak pontos képet a közvéleménynek a koronavírus-helyzetről.

Minden jó nemzetközi példa azt mutatja, hogy a lakosság tájékoztatása kiemelkedő fontosságú – mondta, kiemelve a szakmai és tudományos hitelesség szerepét.

Mindenkit otthonmaradásra szólított fel az ellenzéki politikus, aki szerint „a Fidesz és Orbán Viktor a magyar polgárok életével játszik”, amikor nem vezeti be a Jobbik által régóta szorgalmazott kijárási tilalmat és házi karantént.

A Jobbik rendkívül aggasztónak tartja, hogy a Fidesz ezt a súlyos egészségügyi válsághelyzetet is saját hatalma kiterjesztésére akarja felhasználni – fogalmazott Brenner Koloman, majd Jakab Péter Jobbik-elnököt idézve kijelentette, „a járványt kell jelenleg felszámolni és nem a demokráciát”.