Az MSZP frakcióvezetője szerint törvényellenes az alkotmánybírókat jelölő folyamat, ezért az Országgyűlés kedden törvénysértő módon választhatja meg a négy új alkotmánybírót.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény szerint a bírákat jelölő eseti bizottságnak legalább kilenc és legfeljebb tizenöt képviselőből kell állnia.

A szocialista politikus azt mondta, csütörtök délután lemondott alelnöki tisztségéről és bizottsági tagságáról, a testület így pénteken nyolc taggal döntött a jelöltekről. 

Hozzátette: lemondását nem vette figyelembe Rubovszky György (KDNP), a jelölőbizottság elnöke és a testület sem, ahogy az igazságügyi bizottság is figyelmen kívül hagyta és hétfőn törvényellenesen hallgatta meg a jelölteket.

Bemutatott egy iratot, amelyen a négy alkotmánybíró-jelölt megválasztását javasolja Rubovszky György. Tóth Bertalan szerint a dokumentum „nem felel meg a valóságnak”, mert a bizottság nem november 17-én, hanem november 18-án 9.30-kor hozta meg döntését a jelöléséről.

Közölte, az Országgyűlés plenáris ülésén ügyrendi indítványt tett volna, hogy a parlament ezen a héten ne válassza meg az alkotmánybírókat, de ezt „Kövér László teljesen házszabály- és törvényellenesen megakadályozta”, ugyanis megvonta tőle a szót.

Tóth Bertalan elmondta, kezdeményezte az ügyben a házbizottság összehívását.

A Fidesz és az LMP bűnben fogant paktumát, most törvénysértés követi – fogalmazott. Felszólította a „törvényességre oly érzékeny” LMP-t, hogy ne vegyen részt a voksoláson, ne járuljon hozzá egy „illegitim” Alkotmánybíróság létrehozásához. Kérdés, hogy ha a négy új bírát törvényellenesen megválasztják, akkor az Ab későbbi döntései mennyire lesznek legitimek – mondta.

A frakcióvezető jelezte, ha mégis megválasztják az alkotmánybírókat, akkor az MSZP a megfelelő jogi fórumokon megtámadja a döntést.

Tóth Bertalan a keddi parlamenti szavazásokról közölte, támogatják a Honvéd Egészségpénztár tagjainak kártalanítását, de a honvédségi törvény módosításának egészét nem, mert az a mozgásszabadságot korlátozó rendelkezéseket tartalmaz.

A rendőrségi törvény módosításáról azt mondta, ugyan a fideszes többség elfogadta javaslataikat, amely megakadályozza, hogy egy fogyasztó százezres nagyságrendben vásárolhasson SIM-kártyákat. A módosítás viszont tartalmaz egy harmincéves titkosítási záradékot a telekommunikációs infrastruktúrával kapcsolatban, ezért nem fogják megszavazni – tette hozzá.

MTI

A Fidesz reakciója: http://demokrata.hu/hir/belfold/fidesz-jogilag-keptelen-az-mszp-felvetese

Kapcsolódó: http://demokrata.hu/hir/belfold/dk-nyilt-kollaboracio-ha-az-lmp-megszavazza-jelolteket