A gyanú szerint Eiselt György még 2009-ben, a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatójaként egy luxusautót kapott használatra egy pályázat későbbi nyertesétől – hangzott el kedd este a híradóban.

Közölték, büntetőeljárás indult a cég vezetője ellen is, aki a gyanú szerint az autót bérelte a közlekedési hatóság főigazgatójának. A Belügyminisztériumban megerősítették, hogy a helyettes államtitkárt valóban gyanúsítottként hallgatták ki.

A gyanú szerint 2009-ben luxusautót bérelt a Nemzeti Közlekedési Hatóság akkori stratégiai főigazgatójának az Eclipse Zrt. A cég néhány hónappal később ötmilliárd forintos állami megbízást kapott az eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozására – mondták a műsorban.

Fazekas Géza a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a híradóval azt közölte: a Központi Nyomozó Főügyészség előtt az elmúlt év ősze óta hivatali vesztegetés miatt folyik ez a büntetőeljárás. Ezen büntetőügyben az elmúlt időszakban több gyanúsításközlés is történt – tette hozzá.

Az ügyészség szóvivője azt nem árulta el, hogy kiket gyanúsítottak meg az ügyben.

Mint elhangzott, a híradó más forrásból úgy értesült, hogy az egyik gyanúsított Eiselt György, aki jelenleg a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, a másik pedig az Eclipse Zrt. akkori vezérigazgatója. Mindkettőjük ellen hivatali vesztegetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Emlékeztettek: az ügyben tavaly tavasszal az eredetiségvizsgálók szakmai szervezete tett feljelentést.

Korábban Mándi Sándor, az Eredetiség Ellenőrzés a Gépjárműbűnözés Ellen Egyesület elnöke a híradónak elmondta: megállapították, hogy az a cég, aki megnyerte a tendert, egy luxusautót bérelt, és ezt használatba adta olyan személyeknek, akik a tendert előkészítették, illetve a döntést befolyásolhatták.

A híradóban elmondták azt is, hogy az Eclipse Zrt. vezetőit tavaly márciusban kommandósok fogták el. Pénzmosás és adócsalás gyanúja miatt indított ellenük büntetőeljárást a Vám és Pénzügyőrség. A gyanú szerint az ötmilliárdos állami megrendelésből származó nyereséget fantomcégek hálózatán keresztül próbálták meg eltüntetni.

Az ügyben a belügyminiszter – az ártatlanság vélelmére tekintettel, valamint figyelembe véve, hogy Eiselt György a terhére rótt cselekmény időpontjában még nem a minisztériumban dolgozott – az eljárás befejezésekor alakítja ki álláspontját – hangzott el a híradóban.

(MTI)