Hirdetés

Müller Cecília közölte: ismét elvégezhetők lesznek a tervezhető műtéti beavatkozások, és újraindíthatók az úgynevezett nem népegészségügyi szűrővizsgálatok, így a foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok és az alkalomszerű szűrések, valamint a krónikus és kúraszerű ellátások.

Kiemelte, továbbra is érvényes az, hogy az egyes ellátásokra telefonon kell bejelentkezni, és az adott orvos, ellátó sorolja be a beteget. Hozzátette: ha a páciensnél – az előzetes kikérdezésnél – nem merül fel a fertőzöttség gyanúja, akkor a beavatkozás elvégezhető, ellenkező esetben azonban szükség van a laboratóriumi tesztre a korábbi eljárásrend szerint, és csak ennek negatív eredménye után végezhető el a műtét, beavatkozás.

Müller Cecília szerint elsőbbséget kell élvezzen a szív- és érrendszeri betegek ellátása, ezt a Gottsegen György Országos Kardiológiai intézet koordinálja, továbbá törekedni kell az úgynevezett koronáriaőrzők teljes kapacitásának visszaállítására is.

Kiemelte, a korábban a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak egyharmada felszabadítható. Ugyanakkor továbbra is szükség van arra, hogy fenntartsák az intenzív ágyakat a koronavírus-fertőzött betegeknek, hiszen a vírus, ha csökkenő mértékben is, de még jelen van az országban.

Müller Cecília ismertette: a járványügyi adatok kedvezőek, az új regisztrált megbetegedések és a kórházban ápoltak száma folyamatosan csökken, a gyógyultak száma folyamatosan nő.

A fertőzöttek száma 3417, az aktív fertőzötteké 1688, 58 százalékuk fővárosi és Pest megyei. Kórházban 614 embert ápolnak, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma 1287, az elhunytaké 442 – közölte.

A vidéki játszóterek újranyitásával kapcsolatban elmondta, mindenképpen ellenőrizni kell az eszközök műszaki állapotát, felületének épségét, és a felületeket rendszeresen tisztítani kell. A talaj fertőtlenítésére nincs szükség, azonban a homokozóban lévő homokot nyitás előtt le kell cserélni, és ezt a szezon alatt többször meg kell ismételni. A szülőknek azt ajánlotta: zsúfolt játszótérre ne vigyék a gyerekeket, és a törlőkendő használata is javallott. Hazaérkezésnél kezet kell mosni, és a ruhacsere is ajánlott.

A nyári napközis táborokra vonatkozó kérdésre Müller Cecília elmondta, mind a táborok szervezőjének, mind pedig a szülőknek ajánlásokat tesznek közzé ezen táborok minél biztonságosabb működtetésére.

Az országos tisztifőorvos a lelki egészség világnapja alkalmából köszönetet mondott a lelki elsősegély-szolgálatok munkatársainak. Úgy fogalmazott: „tökéletes egészsége senkinek nincs, de amikor a lelki egészségünk meginog, akkor számos esetben segítségre lehet szükségünk”. Aki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, vegye igénybe ezeket a szolgálatokat – tette hozzá.

A szakember pontos időpontot nem tudott mondani arra, hogy mikor oldják fel az idősotthonokban elrendelt kijárási és látogatási tilalmat. Emlékeztetett arra, hogy minden negyedik fertőzött és minden negyedik elhunyt ilyen intézmény lakója volt, így „ezzel még várni kell”, hiszen a legsérülékenyebb korosztályról van szó – mondta Müller Cecília.

Korábban írtuk

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A járvánnyal összefüggésben eddig összesen 363 büntetőeljárás indult Magyarországon – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: 90 esetben rémhírterjesztés, 116 esetben csalás, 27 esetben közveszéllyel fenyegetés, 21 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt indult büntetőeljárás, melyekben eddig 70 gyanúsítottat hallgattak ki.

Járvánnyal, kijárási korlátozásokkal összefüggő szabálysértés miatt március 28-a óta 50 343 intézkedést hajtottak végre a rendőrök – tette hozzá.

Elmondta, hogy egyre többen használják a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló mobiltelefonos alkalmazást, a programot eddig 641-en töltötték le, és 551 az aktív felhasználók száma.

Közölte, hogy az elmúlt 24 órában 494 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, amelyek száma eddig 10 954. Az elmúlt napon az ellenőrzött, karanténban lévők 43 esetben szegték meg a rájuk vonatkozó szabályokat.

A rendőrök a Budapesten és Pest megyében érvényben lévő kijárási korlátozás ellenőrzése közben 445 emberrel szemben intézkedtek, 284 esetben figyelmeztetésben részesítették a szabályszegőket, 117 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 44 esetben tettek feljelentést. Március 28. óta 50 343 esetben intézkedtek szabálysértés miatt.

A többi megyében az elmúlt 24 órában 19 esetben jártak el, 13-an figyelmeztetést, ketten helyszíni bírságot kaptak, 4 embert feljelentettek. A rendőrök május 4. óta 757 szabálysértés ügyében intézkedtek.

Ismertette azt is, hogy péntek délelőtt a határátkelőkön a teherforgalomban belépő oldalon Röszkén háromórás, Hegyeshalomnál másfél órás, Rajkánál és Csanádpalotánál egy-egy órás várakozási idővel kellett számolni.

A kilépő oldalon Csanádpalotánál négy-, Röszkénél három-, Ártándon egyórás volt a várakozási idő.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság folyamatosan egyeztet a szomszéd országok rendvédelmi szerveivel a kisebb határátkelő helyek megnyitásáról. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban is nyitottak meg kisebb forgalmú határátkelőhelyeket, például a jánossomorjait és az alsószölnökit, ahol személyforgalomban van lehetőség átkelni. Rövidesen újabb határátkelők lesznek megnyitva – tette hozzá.

További kérdésre válaszolva elmondta: a kiskunhalasi mobilkórház a tervek szerint később a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kezelésében egészségügyi intézményként fog működni.