Önellentmondásos választ adott Tóth Bertalan az ATV-ben arra, hogy ­miért nem indul újra az MSZP társelnöki posztjáért, noha frakcióvezetőként továbbra is a frontvonalban marad. Magyarázata szerint pártja egyrészt lényegesen kevesebb állami támogatásban részesül, másrészt nagyon sok elszámolnivalójuk van a közös ellenzéki kampány, illetve az Állami Számvevőszék felé.

Hirdetés

– Ezt a négy évet gazdálkodás szempontjából, magát a kampányfolyamatot is én bonyolítottam, én voltam a felelős a gazdálkodásért, a pénzügyekért, egyik pillanatról a másikra nem szerettem volna otthagyni bárkinek, amit teljes egészében én láttam át, ezt a folyamatot szeretném végigcsinálni − hangoztatta.

Noha állítása szerint ezekkel a pénzekkel „csont nélkül” el tudnak számolni, az elmúlt négy évben pedig „nagyon stabil alapokat sikerült összerakni” az MSZP-ben, Tóth Bertalan bejelentette, hogy „fájdalmas lesz a következő pár nap, egy hét, le kell építenünk”.

Hozzátette: a hálózatot meg tudják őrizni, ami gerince volt a mostani kampánynak is. Szocialista elnökségi forrásaink megkeresésünkre azt közölték, hogy a frakciólétszámmal arányosan csökken a párt alkalmazottainak, tanácsadóinak és egyéb munkatársainak a száma. Mivel 2018-ban az MSZP-nek tizenöt fős képviselői csoportja volt, most pedig tíz, a párt kollégáinak legalább egyharmadától válik meg a következő napokban.

Korábban írtuk

Tóth Bertalan egyébként még nemrég közzétett, a választásokat elemző írásában is azt hangoztatta, hogy bár „a helyzetünk nem lett könnyebb és egyszerűbb, mégis úgy gondolom, van mire építenünk, van mire terveznünk közös jövőnket. Az elmúlt négy évben csökkentettük a párt adósságát, rendbe tettük a gazdálkodást, és megteremtettük annak a feltételeit, hogy a jelölt­jeink igényeit minden tekintetben ki tudjuk elégíteni mind az előválasztáson, mind a választáson, és stabilizáltuk az MSZP bázisát.”

Ehhez képest az ATV tegnap arról számolt be, hogy bár korábban hagyománynak volt tekinthető, hogy az MSZP a munka ünnepén a Városligetben ünnepel, a szocialisták idén nem tartanak központi rendezvényt. A súlyos választási vereség után egyébként a DK és a Momentum sem rendez majálist, míg a Mi Hazánk és a Munkáspárt igen.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.