A Média a Családért Alapítvány és a Képmás családmagazin 2007 szeptemberében alapította meg az elismerést, hogy inspirálja a média képviselőit arra, hogy megnyilvánulásaikban a családot értékként jelenítsék meg.

Kollégáink a díjat 2011. november 2-án megjelent Hit és harmónia című írásukért vehették át december 20-án, a Szent Margit Gimnázium Apor Vilmos termében megtartott ünnepségen.

A díjra olyan írott vagy elektronikus sajtóban megjelent, illetve rádióban, televízióban elhangzott munkákból válogatnak, amelyek a gyermekvállalás szépségeiről, a család védő szerepéről, a több generációs együttélésben rejlő lehetőségekről tájékoztatnak, vagy ezek minél teljesebb megéléséhez és a felmerülő nehézségek, problémák megoldásához nyújtanak segítséget. A zsűri a díjat havi rendszerességgel ítéli oda.

A Demokrata elkötelezettje annak, hogy a családot mint a társadalom fundamentumát pozitív példaként állítsa olvasói elé, bemutatva, hogy a gyermek nem teher, hanem érték. Ezért idén januártól a többgyermekes családok életét bemutató cikksorozatot indítottunk, reményeink szerint ezzel népszerűsítve a család intézményét.