Szerdától utalják a nyugdíjasok bankszámlájára az első idei, öt százalékkal emelt nyugdíjat, és ezek kézbesítése is szerdán kezdődik – mondta a családokért felelős államtitkár hivatalos közösségi oldalán közzétett videójában. Hozzátette: ez egy átlagos nyugdíjnál havi 7 800 forint emelést jelent. Zsigó Róbert hangsúlyozta: „Az inflációkövető nyugdíjemeléssel biztosítjuk a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését. 2010-ben ezt vállaltuk, álltuk is a szavunkat, hiszen az elmúlt években több mint 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke.”

Hirdetés

Fontos emlékeztetnem az időseket, hogy a baloldal programja most is ugyanaz, mint volt

– hangsúlyozta, majd folytatta: A baloldal kijelölt miniszterelnök-jelöltje eltörölné a 13. havi nyugdíjat és a rezsicsökkentést is. Ráadásul embertelen módon az idősek halálától reméli, hogy hatalomra jusson. Mi megvédjük a nyugdíjasokat, mert Magyarországnak az idősek megbecsülése terén is előre kell mennie, nem hátra– zárta sorait Zsigó Róbert.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon emlékeztette a nyugdíjasokat, hogy hamarosan kézhez vehetik a 13. havi és a megemelt nyugdíjat is.

A kormányfő már korábban is kilátásba helyezte, van esély arra, hogy a teljes 13. havi juttatást megkapják a nyugdíjasok. Az eredeti ütemezés alapján februárban kétheti részt kaptak volna a nyugdíjasok, de a gazdasági eredmények miatt már ősszel több kormánytag is a teljes összeg kiutalásáról beszélt, és végül a teljes összeg kifizetése mellett döntött a kormány. 

Korábban írtuk

2022-ben is lehet nyugdíjprémium

Az államkincstár február közepén folyósítja a 13. havi ellátást, ami egy teljes havi nyugdíj összegének felel majd meg.

Ennek kapcsán Tállai András felidézte az elmúlt időszakot. Mint emlékeztetett, a kormány 2020 elején, a koronavírus-világjárvány kirobbanása után határozott úgy, hogy visszaállítja a 2009-ben megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Az akkori tervek szerint a folyamat négy évig tartott volna. Első alkalommal tavaly fizetett újra az állam 13. havi juttatást, akkor nyugdíjuk negyedét kapták ilyen címen kézhez a jogosultak. A jogszabály eredetileg évente negyedhavi összeggel emelte a juttatást, a 13. havi ellátás 2024-től jelentett volna egyhavi nyugdíjat. A gazdaság azonban kiemelkedően teljesített tavaly, és a kiváló eredmények az előzetes kilátások szerint idén sem maradnak el, a kormány ezért döntött arról, hogy felgyorsítja a folyamatot – fogalmazott az államtitkár.

Tállai András hozzátette: 13. havi nyugdíjként is az idei, öt százalékkal emelt összegű havi járandóság illeti meg a jogosultakat.

Mivel az előrejelzések szerint a gazdaság idén is 3,5 százaléknál nagyobb mértékben nő majd, így a kormány ezúttal is tett félre pénzt nyugdíjprémiumra.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!