Ilyenek lehetnek például régészeti párkányok, homlokzati feliratok, falfestmények, egyebek között a Mithras szentély mennyezeti falfestménye vagy néprajzi festett épületoromdíszek, amelyek múzeumpedagógiai hasznosítására, aktualizálására más zártterű múzeumi kiállítóhely nem alkalmas a megyében – mondta Handler András, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának kulturális menedzsere az MTI-nek.

A kétszintes, galériás bemutató raktárteret alapvetően meghatározzák maguk a műtárgytároló rendszerek, így a hatalmas bemutató térben olyan látogatói útvonalakat, „utcákat” hoztak létre, amelyeket végigjárva úgynevezett élménytúrán vehetnek részt a csoportosan érkező látogatók. A tájékozódást kronologikus egységekként elhelyezett nagy méretű színes molinók és a tematikus csoportokat leíró tájékoztató tablók segítik.

A műtárgyakat, illetve műtárgycsoportokat értelmező interaktív digitális bemutatók és digitális katalógus megjelenítéséhez multimédiás számítógépek és kivetítők állnak rendelkezésre, ezek három dimenziós digitális felvételeket tartalmazó anyaga részben már a Savaria Múzeum honlapján is elérhetők – tette hozzá Handler András.

A fenntartó Vas Megyei Közgyűlés 2008-ban döntött úgy, hogy a Savaria Múzeum évtizede fennálló múzeumi raktárhiánya orvoslására 1,5 hektáros területen egy 3000 négyzetméter alapterületű raktárbázist létesít. A bázis területén lévő, 2004-ben épült modern épületszerkezetű raktár- és kétszintű irodaépület használatba vétele 2009-ben kezdődött el az irodák kialakításával.

A raktározáshoz szükséges feltételek megteremtése tavaly kezdődött. A raktárbázis 2010 óta folyamatos használatban van, és jelenleg is bővítik.

A régészeti célú kétszintes tárolórendszer, a temperált raktárrész szintén kétszintes polcrendszerrel, átjáróval, valamint a tanulmányi és látványtárat elválasztó falazat 2010-ben épült. A főépület raktárcsarnokának végében kialakított mosó-restaurátor helyiségsor alsó szintjét 2011 elején adták át, december 6-án pedig felavatják a régészeti célú kétszintes polcrendszert, valamint a hangár teljes magasságában húzódó bútortároló konzolt.

(MTI)