Hirdetés

Nacsa Lőrinc elmondta, hogy március 15-ét Erdélyben ünnepli: szerdán részt vett a kolozsvári központi megemlékezésen és Varga Mihály pénzügyminiszterrel több találkozón is, délután pedig Kisbácson ünnepi beszédet is mondott.

Kisbács Kolozsvár agglomerációjában található település – emlékeztetett, kiemelve annak fontosságát, hogy az erdélyi vidéken, szórványban élőkhöz is jusson el a szabadságharc üzenete.

Az ottani magyaroknak megerősítést jelent az, ha közösségben ünnepelhetnek – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a sok millió kokárda a mellkasokon a nemzeti összetartozás jelképe a Kárpát-medencében és azon kívül.

Nacsa Lőrinc emlékeztetett a 175 évvel ezelőtt, de ma is aktuális üzenetre: legyen béke, szabadság és egyetértés.

Korábban írtuk

„Legyen béke, szűnjön meg a háború; legyen szabadság, hogy mi, magyarok döntsük el, merre megyünk és hogy hogyan védjük meg az értékeinket; és legyen egyetértés a nemzeti összetartozásról, a határon túli magyarság támogatásáról” – fejtette ki.

Azt mondta, március 15. hagyományából ma is erőt lehet meríteni.

A KDNP frakcióvezető-helyettese felidézte, hogy a határon túli nemzettársak immár 13 éve honfitársakként ünnepelhetik ezt a napot az anyaországiakkal.

Az erdélyi magyarok átérzik ennek jelentőségét: noha Romániában március 15. munkanap, nagyon sok ünneplővel lehet találkozni ma Erdélyben a kisebb helyeken és a kolozsvári központi ünnepségen is – számolt be tapasztalatairól Nacsa Lőrinc.