Fotó: MTI, archív, szerk.
Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

Az ellenzéki politikus vérfagyasztónak nevezte azt a sajtóértesülést, amely szerint könnyítenék az állami ingatlanokra kötött bérleti szerződések felmondását, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a kormány egyértelművé tette, nincsenek ilyen tervei.

Ugyanakkor azt megállapíthatjuk, hogy a jelenlegi helyzet nem tartható, elképesztő visszásságokat rejt magában és haladéktalan beavatkozás szükséges ezen a területen – jelentette ki, példaként hozva fel, hogy „kormányzati jó barátok, szövetségesek enyhén szólva nyomott áron vagy még annál is kedvezőbb formában” bérelhetnek ingatlant például a budai Várban.

Z. Kárpát Dániel arról beszélt: új bérlakásokat kell építeni, eközben pedig a közmunka-programmal összehangolva felújítani a leromlott állapotú, üres ingatlanokat, emellett lakhatás-támogatási programot, valamint a befektetési céllal ingatlant vásárló külföldiek kirovandó különadót tartanak szükségesnek.

Hétfői közleményében álhírnek, hazugságnak, az önkormányzati választásba beavatkozásnak minősítette a Miniszterelnökség a hvg.hu-n megjelent információt, amely szerint az Orbán-kormány törvénymódosítással visszavenne állami bérlakásokat.

Azt írták: „a DK-tól a Jobbikig terjedő koalícióhoz a hvg.hu is csatlakozott”, hangsúlyozva, a kormány soha nem tárgyalt, soha nem támogatott, és a jövőben sem kíván támogatni a hvg.hu cikkében szereplő javaslatot.

A hvg.hu hétfőn írt arról, hogy a Miniszterelnökség már dolgozik azon tervezeten, miszerint az állami lakások bérleti szerződését is egyszerűen fel lehetne mondani hat hónapos felmondási idővel, rendes felmondással, a világörökségi helyszíneken fekvő ingatlanok, a műemléki védelem alatt álló ingatlanok, illetve a földhivatalnál műemléki jelentőségű terület jelleggel bejegyzett ingatlanok esetében. A javaslatban nevesítik is a budai Várat, az Andrássy utat vagy a VIII. kerületi Palotanegyed lakóépületeit – írta a lap.