Fotó: MTI/Soós Lajos, szerk., archív
Hirdetés

Elmondta, 2030-ra a jelenlegi 50-55 százalékos szén-dioxid-kibocsátáscsökkentés helyett 65 százalékos csökkentésre van szükség, az uniós karbonsemlegességet pedig 2050 helyett 2040-re kell elérni. Indoklásként elmondta, az éghajlatváltozás rendkívüli módon gyorsul, ennek komoly egészségügyi és gazdasági vonatkozásai vannak, ezt mindenki érzékelheti a drasztikusan növekedő élelmiszerárakban.

Közölte, novemberben klímacsúcs lesz Glasgow-ban, amire Magyarországnak is fel kell készülnie. Érdemi párbeszédre van szükség a parlamentben, ne az Országgyűlés nélkül döntsön a kormány! – javasolta.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a kormány az egyetlen politikai szereplő, amely intézkedéseket tett a klímavédelem érdekében. Azt javasolta, hogy az ellenzék vegyen részt a parlamentben annak a klímavédelmi határozatnak a megvitatásában, amelyet ő maga kezdeményezett.

Elmondta, Brüsszelben egyezségre jutottak a tagállamok abban, hogy 2050-re szén-dioxid-mentes legyen az európai gazdaság, és ezt Magyarországon is el tudják érni. Szerinte a legnagyobb szennyezőknek kell fizetni, és az intézkedések nem járhatnak az energia- és élelmiszerárak növekedésével.