A meghallgatást Ékes Ilona képviselőasszony (FIDESZ) azért kezdeményezte, hogy az érintettek elmondhassák véleményüket a hazai szülészeti gyakorlattal, és a nemrégiben elfogadott otthonszülést szabályozó törvénnyel kapcsolatban.

„Bár kompetenciái és tapasztalatai alapján a szülésznők képesek lennének önállóan kísérni egy szülést, ezt ma az intézményekben dolgozó szakemberek nem tehetik meg, ugyanis a kórházakban csak orvos felügyelete mellett dolgozhatnak.”- mondta el Tóth Anna a MESZK szülésznői tagozatának vezetője. A helyzetet nehezíti, hogy a kórházak nagyon kevés szülésznőt alkalmaznak, és míg az ideális az lenne, ha egy szülésznő egyszerre egy szülésnél segédkezne, előfordul, hogy hat-nyolc vajúdó anyával is foglalkoznia kell egyszerre. A túlterheltség miatt nem tudják biztosítani a bábai modell egyik alapvető feltételét, a személyre szóló gondoskodást. Ez a rendszer nehézkes és gazdaságtalan is.

Nováky Rita szülésznő, az Országos Bábaszövetség elnöke a képzés hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Az az örvendetes változás, hogy főiskolai képzés keretében lehet szülésznői végzettséget szerezni, együtt jár azzal, hogy kiszorultak az oktatók közül azok a szülésznők, akik nem rendelkeznek egyetemi végzettséggel, de éppen a gyakorlatban használható tapasztalatokat tudnák átadni. A szakmai továbbképzés rendszere is átalakításra szorulna, ugyanis az alacsony jövedelmű bábák számára elviselhetetlen terhet jelentenek a továbbképzések költségei. „Aggasztó, hogy a körülmények miatt tehetséges szülésznők mennek Hollandiába és Angliába dolgozni, és viszik külföldre a tudást és az emberséget.”- mondta Nováky Rita.

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa hivatalának főosztályvezetője, Dr. Borza Beáta szerint hozzájárulhat a szülészetben dolgozók személetének formálásához, ha szembesülnek azzal, hogy milyen emberi jogok illetik meg a szülő nőt és a születendő gyermeket.

A meghallgatásra dr. Geréb Ágnes is meghívást kapott, de a bíróság nem járult hozzá, hogy a házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász, bába részt vegyen az eseményen. A résztvevőknek írt levelét Görbicz Adria olvasta fel. Ebben elmondta, hogy tapasztalatai szerint – bár az elmúlt két évtizedben is történtek előrelépések a szülészet terén, pl. már vannak bababarát kórházak, az apák és a dúlák is bemehetnek a szülőszobába -, az átfogó reform elmaradt ezen a területen. „A cél nem az, hogy minél többen szüljenek intézményen kívül, hanem az, hogy minél többen szüljenek jól, háborítatlanul, minél kevesebb beavatkozással” – áll a levélben.

A Semmelweis Mozgalom által összegyűjtött több ezer aláírást nyújtotta át Ékes Ilonának a mozgalom elnöke, Csomóné Lindmayer Katalin. A petíció aláírói arra kérik az országgyűlést, hogy segítse a magyar családok azon törekvését, hogy megvalósulhasson az anyababa-barát szülészeti ellátás.

A képviselőasszony elmondta, az összegyűjtött tapasztalatok alapján államtitkárokkal, miniszterekkel és a miniszterelnökkel is egyeztetni fog.