Gyurcsány Ferenc újabb lázadást vizionáló megnyilatkozása egy jogszabályok megtartására és megtartatására esküt tevő vezető ellenzéki politikushoz is méltatlan, súlyosan felelőtlen és bizonyos körülmények esetén bűncselekményt is megvalósíthat – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője rámutatott:

Hirdetés

az Emberi jogok európai egyezménye szerint a véleménynyilvánítás korlátját képezi egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság, a területi sértetlenség, a közbiztonság, a zavargás vagy bűnözés megelőzése.

Minden esetben azt kell megvizsgálni, hogy egy ilyen tartalmú megnyilatkozás alkalmas-e olyan tömegzavargás előidézésére, amely az Országgyűlést, az államfőt, a bíróságokat vagy éppen a kormányzatot alkotmányos jogkörében erőszakkal vagy ezzel fenyegetve akadályozza, amely esetben így megvalósul a lázadás bűncselekménye – idézte a Btk. vonatkozó passzusát az alkotmányjogász.

Hozzátette: vizsgálható a későbbi ilyen cselekmények bekövetkezése és egy nagy nyilvánosság előtti felszólítás közötti ok-okozati összefüggés büntetőjogi szempontból, illetve utólag felbujtónak minősülhet az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír és a lázadást megvalósító tömegzavargás bekövetkezik.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk