Fotó: MTI/Rosta Tibor (archív, illusztráció)

Napokon belül vádat emelhetnek Czeglédy Csaba és 21 társa ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint több milliós gazdasági csalás miatt – olvasható a Magyar Idők szerdai számában.

Fotó: MTI/Rosta Tibor (archív, illusztráció)

Az újság értesülései szerint várhatóan napokon belül vádat emel a Csongrád Megyei Főügyészség az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt egykori önkormányzati képviselője, Czeglédy Csaba és társai ellen. Az eljárásban részt vevő két – névtelenséget kérő – védő is úgy vélekedett a lapnak: a vádhatóság már jövő hét elején bejelentheti, hogy a vádiratot benyújtották az illetékes bíróságnak. 

A Czeglédyvel szemben elrendelt letartóztatás határideje december 5-én lejár, és a büntetőeljárásról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy az ügyészség vagy 15 nappal korábban indítványozza a kényszerintézkedés meghosszabbítását vagy vádat emel.

A vád tartalma még nem ismert, ám a nyomozás során Czeglédy Csabát és 21 társát bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják, emellett „az MSZP és Gyurcsány Ferenc DK-elnök ügyvédjeként elhíresült” ügyvédet többmilliós gazdasági csalással is meggyanúsították – írta a lap.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal gyanúja szerint a Czeglédy vezette bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. A bűnszervezet 6,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be vagy nem fizették meg.

A Magyar Idők felidézte: a politikus március 1-jén, miután független országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették, és így mentelmi jog illette meg, elhagyhatta a börtönt. Másfél nap múlva, mentelmi jogának felfüggesztése után egy másik bűncselekmény – gazdasági csalás – gyanúja miatt újra őrizetbe vették, majd ismét letartóztatták.