Navracsics Tibor a programról szólva úgy fogalmazott: Újabb bizonyítékát láthatjuk annak, hogy ha a magánszféra és az állam összefog a közös jó érdekében, az nagyon eredményes lehet, „mondhatnám, szellemi vulkánkitöréseket” eredményezhet. A közös jó fontosabb minden magánhaszonnál, profitnál, önös érdekénél, „ez a közös jó pedig Magyarország szellemi versenyképessége” – mondta.

Szavai szerint a kormány azt szeretné, ha Magyarország gazdag ország lenne Európában, hogy a most felnövők bátran tervezhessenek és meg tudják valósítani elképzeléseiket.

Navracsics Tibor szerint ehhez az is kell, hogy a kedden útjára indított program a tanév végéig több mint 30 középiskolába eljusson. Mint fogalmazott, ez esély arra, hogy Magyarország szellemileg versenyképes országgá váljon, hiszen a gazdasági versenyképesség alapja, „hogy okosabbnak kell lennünk a többi európai országnál”.

Jelezte: a THE program bizonyítékul szolgál arra, hogy a magyar tudomány és kutatásfejlesztés világszínvonalú.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a kormány határozott célja, hogy a természettudományos képzés, a mérnökök, az informatikusok képzése és az ezzel foglalkozó kutatások megvalósításához szükséges szakemberek képzése a jövőben erősödjék, azaz a természettudományos képzésre helyeződjön a magyar felsőoktatás hangsúlya.

A THE program három éve kezdődött, célja, hogy előadásokon, látványos kísérleteken keresztül bemutassa a középiskolásoknak a természettudományokat, felkeltse irántuk az érdeklődést.

(MTI)