Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

A politikai szempontok befolyásolni fogják, de nem írják felül a kondicionalitási eljárással kapcsolatos döntéseket – hangsúlyozta a lapnak a területfejlesztési miniszter, aki optimistán nyilatkozott, miután pár napja tárgyalt Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosával. Mint ismert, az Európai Bizottság hivatalosan április 27-én indította meg Magyarországgal szemben a jogállamisági (vagyis kondicionalitási) mechanizmust. Ezzel kapcsolatban több hónapja folytak tárgyalások Magyarország és Brüsszel között.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a pártpolitikai tényezőket kapcsoljuk ki a tárgyalásokból, és ne azzal foglalkozzunk, hogy egyes biztosok mivel riogatnak

– emelte ki a miniszter. Hozzátette: arra kérték a bizottságot, hogy nevezzenek meg egzakt pontokat, amelyek alapján a vállalások teljesítése megkezdődhet.

Folyamatos egyeztetések

Legutóbb egy hete jelentette be azt a miniszter, hogy tizenhét vállalást tett a magyar kormány az Európai Bizottságnak, ezzel lezárult egy több hónapig tartó nagyon intenzív és nagyon konstruktív folyamat. Navracsics Tibor kiemelte: a menetrend szerint haladnak a tárgyalások a vállalások esetében. Részletezte, hogy múlt héten azután utazott el Brüsszelbe, miután az EB elkészítette azt a döntési javaslatot, miszerint elfogadásra ajánlotta a magyar vállalásokat.

Ezek után ültünk le Johannes Hahnnal, hogy a további menetrendről egyeztessünk – tette hozzá a miniszter. Navracsics Tibor kiemelte, hogy a megbeszélésen kiderült: az eddigi ütemtervek is rendben vannak, ugyanakkor a már előkészített anyagokról is beszéltek. Mint mondta, az integritási hatóság november 19-ig megkezdi a működését. A tizenhét vállalás közül ez az egyik legfontosabb: a hatóság alapvetően az uniós forrásokból megvalósuló projektek közbeszerzési eljárásait fogja vizsgálni, és közbeléphet, ha olyan szabálytalanságot észlel, amely az uniós források nem megfelelő felhasználására ad lehetőséget. Navracsics Tibor hangsúlyozta: november 19-e után vissza is vonhatja a bizottság a javaslatot a források visszatartásáról vagy a tanács elé terjeszthetik az ügyet.

A kondicionalitási eljárással kapcsolatban egyébként az Európai Bizottságnak nincs arra joga, hogy szankciókat alkalmazzon egy tagállammal szemben, hanem csak javaslatot tehet az Európai Tanácsnak.

Úgy látom, hogy eredményesen haladtunk előre. Azzal, hogy lezártuk a vitákat, új problémával nem találkoztunk, így pedig új vállalásokat nem támaszthat a bizottság – emelte ki a miniszter.

Rendelkezésre álló források

Több hír jelent meg az elmúlt napokban arról, hogy hány százalékban érintik a Magyarországnak járó uniós forrásokat a kilátásba helyezett felfüggesztések. A miniszter kifejtette, hogy a hétéves költségvetési keret három operatív programjában tett kötelezettségvállalások 65 százalékát érintik, és nem igazak azok a hírek, miszerint ez a Magyarországnak járó összes uniós forrásra vonatkozna. Ez a javaslatban szereplő összeg csupán a Magyarországnak járó összes uniós pénz 15 százaléka.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy az erről szóló határozati javaslattal azért nem foglalkoznak, mert teljesen biztosak benne, hogy amit vállalt a magyar kormány, azt meg is tartja, és hazánk megkapja a forrásokat.

Ennek többek között egyik garanciája az, hogy hétfőn kezdtük el a parlamentben a kondicionalitási eljárással kapcsolatos törvényjavaslatok tárgyalását – hangsúlyozta a miniszter. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a Magyarországnak járó források jelenleg is rendelkezésre állnak, mivel a magyar költségvetés előfinanszírozza azokat.

Ezeket fogjuk majd behelyettesíteni az uniós forrásokkal, ugyanis azzal számolunk, hogy amint aláírjuk a megállapodásokat, a folyósítás megindul, minden más a brüsszeli adminisztratív mechanizmusokon múlik – tette hozzá.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk