A kilátásjavítás azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.

A Fitch a kilátás stabilra javításával egy időben megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság „BBB mínusz”, illetve „BBB” osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok „F3”-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, „A mínusz” szintű osztályzati országplafonnal együtt.

A „BBB mínusz” a befektetési ajánlású besorolási sáv alsó széle. Ha a Fitch Ratings innen leminősítette volna Magyarországot, akkor a hosszú lejáratú magyar devizaadósság osztályzata ennél a cégnél átkerült volna a befektetésre már nem ajánlott kategóriába.

A hitelminősítő a kilátásjavításhoz fűzött hétfői londoni elemzésében közölte, hogy a döntés a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetéspolitikai célokat és intézkedéseket tükrözi. A Fitch értékelése szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat aziránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkenteni, és az államadósság-ráta tartósan csökkenő pályára kerülhet, enyhítve a szuverén hitelképességre ható kockázatokat.

A Fitch Ratings elemzése szerint a szerkezeti reformprogram megerősíti a kormány elkötelezettségét a jövő évre kitűzött 2,5 százalékos, a 2013-ra szóló 2,2 százalékos, illetve a 2015-ig elérendő 1,5 százalékos GDP-arányos hiánycél mellett.

A Fitch kiemeli, hogy az intézkedések elsősorban a kiadási oldalt érintik.

Mindemellett a nyugdíjpénztári intézkedésekkel a GDP mintegy 1,4 százalékának megfelelő éves társadalombiztosítási bevétel kerül vissza az államháztartáshoz; igaz, körülbelül ugyanennyivel csökkennek a jövőbeni nyugdíjfolyósításhoz felhalmozott magánmegtakarítások is – áll az elemzésben.

A Fitch Ratings szerint ezek az intézkedések jórészt ellentételezik a 2010-es költségvetésben bejelentett társasági és személyi jövedelemadó-csökkentések hatását. Ezek az adócsökkentések 2013-ig a GDP-érték 4,5 százalékát teszik ki, és ezt korábban csak részben fedezték az átmeneti nyugdíjbevételek, valamint az egyes szektorokra és a bankokra kirótt adók.

A Fitch Ratings az elemzésben kiemeli ugyanakkor, hogy jelentős végrehajtási kockázatokat is lát az államháztartási konszolidációs programban. A cég ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a tavalyi hiány 4,2 százalék volt, vagyis meghaladta a 3,8 százalékos GDP-arányos célt.

A hitelminősítő saját előrejelzése az, hogy a magyar államháztartási egyenleg az idén – a nyugdíjpénztári bevételek révén – a GDP 1,8 százalékának megfelelő többlettel zár, jövőre pedig 2,9 százalékos hiány várható.

A Fitch prognózisa szerint a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta 80,2 százalékról 2011 végéig 75 százalékra, 2013 végéig 71 százalékra csökken. A cég megjegyzi, hogy az általa a „BBB” sávba besorolt szuverén adósok államadósság-rátájának mediánértéke 37,5 százalék.

A cég szerint a magyar államadósság-dinamika „érzékeny lesz” a gazdasági növekedés ütemére és a kockázati felárakra. A Fitch Ratings közölte, hogy az idei évre 2,8 százalékos, jövőre 3,2 százalékos magyar gazdasági növekedést vár. A kormány „ambiciózus” reformprogramja középtávon élénkítheti a növekedést, jóllehet a hatás egyelőre bizonytalan – áll az elemzésben.

A hitelminősítő felidézi, hogy a kormány a tavasszal kibocsátott dollár- és eurókötvényekkel teljesítette 2011-re szóló külső finanszírozási tervét, és a kötvényeket viszonylag alacsony felárakkal sikerült kibocsátani, az euróövezeti periféria magasan eladósodott országaival kapcsolatos piaci aggodalmak ellenére.

A Fitch Ratings szerint ez növeli a bizalmat aziránt, hogy Magyarország fedezni tudja viszonylag magas – részben az IMF- és EU-hitelek törlesztésével kapcsolatos – köz- és külső finanszírozási igényeit a következő években is.

A hitelminősítő szerint Magyarország a viszonylag magas bruttó és küladósság-ráták és külső finanszírozási igények miatt ki van téve a befektetői kockázatkerülés hatásainak. A nettó küladósság a Fitch által használt meghatározás szerint 2010 végén a GDP-érték 80 százaléka volt a „BBB” osztályzati sávba sorolt szuverén adósok 9 százalékos, tízéves visszatekintésben számolt mediánértékével szemben. Biztató ugyanakkor, hogy ez az adósságráta a 2009 végén mért 82 százalékról csökkent a tavaly év végi szintre; ehhez hozzájárult a 2010-ben elért 2,1 százalékos GDP-arányos folyómérleg-többlet is.

Magyarország ki van téve az euróövezeti szuverén adósságválság esetleges súlyosbodásának is, tekintettel a kereskedelmi kapcsolatokra, a banki tulajdonosi viszonyokra, a magas közadósság-rátára, és a svájci frank túlnyomó szerepére a belső bankhitel-állományban – áll a Fitch Ratings hétfői londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a magyar adósosztályzat javítását eredményezheti a kormány középtávú költségvetési konszolidációs programjának sikeres végrehajtása, ha ennek révén jelentősen és tartósan csökken az államháztartási hiány és a GDP-arányos államadósság-ráta. Ugyancsak „pozitív besorolási lépéshez” vezethet, ha a gazdaság – jelentős szerkezeti reformok, erőteljes kereskedelmi teljesítmény és csökkenő külső adósságráták révén – visszatér a robusztus növekedési pályára.

Negatív minősítési lépéshez vezethet egyebek mellett egy esetleges jelentősebb költségvetési elcsúszás, vagy az, ha a növekedés „vérszegény marad” – áll az elemzésben.

(MTI)