COVID 2/39. A legújabb gazdaságvédelmi intézkedések. Nekünk minden élet és minden munkahely számít // Latest economy protection measures. Every life and every job matters to us

Posted by Orbán Viktor on Saturday, December 19, 2020
Hirdetés

A vírus nem csak az emberek egészségét, de a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta. Ezért az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell! – hangsúlyozta a miniszterelnök. Nekünk minden élet és minden munkahely számít! – rögzítette.

A családok és a vállalkozások érdekében a kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv kiegészítéséről rendelkezett. Négy döntést hoztak:

1. A családok és a vállalkozások hitel visszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, így csak annak kell felkeresnie a bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja a hitelét.

2. A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.

Korábban írtuk

3. A kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, és ők a legsérülékenyebbek a járvány idején. A 25000 fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig egyenként tekintik át.

4. A gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum három százalékos kamatozású, lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Jó okkal bízhatunk abban, hogy nem csak honfitársaink tízezreinek életét, de sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni – mondta a kormányfő. Egyszer már sikerült, ha összefogunk együtt újra sikerülni fog! – zárta szavait Orbán Viktor.