Romlott a rendőrség megítélése 2005 óta, ám a hozzá kapcsolódó bizalmi index 2007-től fogva folyamatosan javul – ismertette az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a szervezet által megrendelt, háromezer fő megkérdezésén alapuló kutatás eredményeit.

A rendőrség munkájáról a válaszadók a 2006-os őszi zavargások során tapasztalt rendőri túlkapások, a 2007-es Zsanett-ügy és a romák elleni tavalyi támadássorozat miatt a látencia és a közbiztonság kapcsán fogalmaztak meg negatív kritikát – mondta az InfoRádiónak Makula György.

A szóvivő ugyanakkor megjegyezte: az emberek 68 százaléka biztonságban, 12 százaléka pedig teljes biztonságban érzi magát Magyarországon.

A közbiztonságot jónak tartók aránya az országostól a helyi szint felé haladva növekszik: míg a megkérdezettek 12 százaléka gondolta úgy, hogy a megyékben minden rendben van, addig a településekre vonatkozóan már 39 százalékuk gondolta ezt – mondta Makula György.

A válaszadók szerint a közbiztonság romlásának okai a fokozódó társadalmi feszültségek, az etnikai konfliktusok, az elit példamutatása és a rendőrség általánosan rossz anyagi helyzete.

Az emberek szerint a rendőrség egyre jobb munkát végez a tömegdemonstrációk biztosításánál is: a 2006-os események biztosítását a megkérdezettek 28, addig 20078-ben 37, tavaly pedig 51 százaléka tartotta szakszerűnek – fűzte hozzá az ORFK szóvivője.

(InfoRádió)