Budai Gyula a megbeszélést követően elmondta: megpróbálták közelíteni az álláspontokat, de ezek továbbra is nagyon távol állnak egymástól az alapítvány működésével, tevékenységével kapcsolatban. Aláhúzta: folytatja az alapítvány működésével kapcsolatos vizsgálatot.

Elmondta, a megbeszélésén szeretett volna választ kapni arra, hogy mi az oka a kifejezetten Magyarország ellen folyó lejárató kampánynak, de erre nem kapott megfelelő választ. „Szakmai javaslatot” viszont igen, miszerint majd az alapítvány „megmondja” a magyar baromfiágazati szereplőknek, milyen uniós szakmai szempontok alapján kell folytatniuk a tevékenységüket.

„Nem az osztrák Négy Mancs Alapítványnak kell megmondania a magyar kormánynak, a magyar gazdáknak, hogy milyen szakmai szempontok alapján folytassák tevékenységüket” – fogalmazott azzal, hogy a magyar kormány eddig is betartotta az uniós direktívákat, amelyek ebben a kérdéskörben születtek.

Az elszámoltatási kormánybiztos hangsúlyozta: az eddigi vizsgálatokból kiderült, hogy a szocialista kormányok 2007-2008-ban közel 1,5 millió forint állami támogatást biztosítottak a Négy Mancsnak, amely ebből folytathatta a magyar libatenyésztők, tojástermelők, baromfiágazat elleni lejárató kampányát. Hozzátette: az akkori Környezetvédelmi is Vízügyi Minisztérium 2007-ben 100 ezer, a Nemzeti Civil Alap pedig 2008-ben 1,5 millió forint összegű működési támogatást biztosított az alapítványnak.

Leszögezte: azért vizsgálja az alapítvány működését, mert az állami támogatásokból folytatott kampányt a magyar baromfiágazat szereplői ellen.

Budai Gyula jelezet: fenntartja véleményét, miszerint az alapítvány mögött osztrák és német lobbi áll, amely a magyar termelőket igyekszik kiszorítani a piacról.

Beszámolt arról is, hogy Négy Mancs újabb akciót indított a magyar baromfiágazat szereplőivel szemben, most a tojástermelőket „vette górcső alá”: az alapítvány egy termelőknek kiküldött levélben érdeklődik arról, hogy mit tesznek a 2012. január 1-jén hatályba lépő, a tyúktartásra vonatkozó uniós szabályok betartása érdekében.

Az alapító okirata szerint ilyen jellegű tevékenységet nem folytathat a Négy Mancs – hangsúlyozta Budai Gyula. Bejelentette: ismét a Fővárosi Főügyészséghez fordult, kérve, határozza meg, a levél összhangban áll-e az alapítvány céljaival. Emlékeztetett: korábban a főügyészség megállapította, hogy az alapítvány nem a céljainak megfelelően folytatja a tevékenységét, és kérte a működés helyreállítását, így most egy törvénytelenül működő alapítvány folytat lejárató kampányt Magyarországon.

Elmondta azt is, hogy a vizsgálat lezárulta után újabb találkozót tervez az alapítvány képviselőjével, akik a csütörtöki találkozó után nem kívántak a sajtónak nyilatkozni.

Ha az alapítvány nem állítja helyre törvényes működését, az ügyészség a bíróságon kezdeményezheti a megszüntetését – szögezte le Budai Gyula.

(MTI)