Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Szûcs Gyula, az építtetõ Bajcsy-Invest Kft.-t tulajdonló Szinorg Universal Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kósa Lajos fideszes országgyûlési képviselõ, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Horváth Péter, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztõ Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Papp László (Fidesz – KDNP) polgármester (b-j) a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program támogatásával megvalósuló négycsillagos szálloda alapkõletételi ünnepségén Debrecenben 2021. június 17-én.
Hirdetés

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, a koronavírus-járvány miatt nehéz időszak van mögöttünk, de ez egyben megmutatta, hogy az idegenforgalom akkor is képes volt túlélni, amikor nem vagy alig működhetett.

A kormány a bérek kifizetésével igyekezett támogatni ezt a szektort, most pedig már olyan cégek is vannak, amelyek perspektívát látnak a következő időszakban az idegenforgalom és a turizmus fejlődésében – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, utóbbi remélhetőleg visszatér arra a helyére a magyar gazdaságban, amelyet 2019-ben elfoglalt.

Egyértelműsítette, ahhoz, hogy Debrecen a kormány szándéka szerint is regionális központ lehessen, az eddigieknél lényegesen nagyobb szálláskapacitásnak kell rendelkezésre állnia a városba látogatók számára.

Gulyás Gergely megjegyezte, a beruházó kormányzati támogatással, de a saját tőkéjét egyaránt kockáztatva egy szállodaépítést kezdett el, amely egy jól megtérülő üzleti vállalkozás lehet, piacgazdasági szempontból pedig Debrecen városát is szolgálhatja.

Korábban írtuk

Szűcs Gyula, az építtető Bajcsy-Invest Kft.-t tulajdonló Szinorg Universal Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a hotel felépítésével Debrecenben megjelenik az első nemzetközi szállodaipari brand, a Mercure, amely Európában az egységek számát tekintve a legnagyobb felső-középkategóriás hotelláncnak számít. Hozzátette: különösen büszkék lehetünk arra, hogy ennek az egyik láncszeme itt lesz Debrecen belvárosában.

Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta, a debreceni szállodafejlesztést több mint 3,4 milliárd forinttal támogatta a magyar kormány a Kisfaludy-programon keresztül.

A pályázati program segítségével Debrecenben 103, a térségben 1300 magánszálláshely újult meg több mint négymilliárd forintos támogatással – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, az így felújított 4100 szoba mellett a térség 33 panziójában további 350 szoba létesült, vagy újult meg további több mint egy milliárd forintból.

A szálloda építésével egy nagyon régi ingatlan „foghíj” beépítésére készülünk, így ez a fejlesztés városrehabilitációs szempontból is fontos beruházás – mondta az alapkőletételen Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Hozzátette, a debrecenieknek ez egyben az úgynevezett Bika-tömb fejlesztését és rendbehozását jelenti. A fideszes politikus szerint ez csak az első lépés lehet a belváros rehabilitációjában, amit például a Mathias Corvinus-beruházás, a parkolók kialakítása vagy a zsidó negyed megújítása követhet.

A 3300 négyzetméter alapterületű szálloda négy lakószintjén 155 szobát alakítanak ki 310 férőhellyel, emellett a létesítményben helyet kap egy közel 120 férőhelyes étterem, bár és lounge, illetve egy nyitott éttermi terasz. Emellett megépül egy 120 férőhelyes, szekcionálható konferenciaterem és egy mélygarázs is.

A Mercure egy közepes kategóriájú, 1973-ban Franciaországban létrehozott szállodamárka, amelyet az Accor 1975-ben vásárolt meg. A Mercure 63 országban 810 szállodát kezel.

A debreceni üzleti célú szálloda a tervek szerint a jövő nyárra készül el.