54 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB az elmúlt négy évben stabilan nyereséges volt, 2015-ben pedig kimagasló, csaknem százmilliárd forintos profitot könyvelhetett el a jegybank, ennek egy részét az államadósság csökkentése érdekében osztalékként befizette a költségvetésbe.

2016-ban ötvennégymilliárd forint nyeresége volt a Magyar Nemzeti Banknak – derült ki a pénzintézet jelentéséből. A jelentős profit a kamatkiadások folytatódó csökkenésének, illetve a korábbi éveknél mérsékeltebb, de továbbra is jelentős árfolyamnyereségnek köszönhető, ehhez járult hozzá még a sikeres pénzügyi műveletek nyeresége is. A kamatcsökkentési ciklus folytatása jelentősen mérsékelte a jegybank kamatkiadását, míg az önfinanszírozási program és a lakossági devizahitelek forintosítása a jegybankmérleg szűkülésén keresztül járult hozzá a kamatkiadások csökkenéséhez – áll a tájékoztatóban. Ezen kívül tavaly is az árfolyameredmény tolta meg az MNB profitját, jórészt az erős árfolyamnál vett euró forintra váltásából keletkezett a haszon.

A jegybank közleménye szerint a devizahitelek forintosítása és az önfinanszírozási program nagyban hozzájárultak Magyarország 2016-os felminősítéséhez, és így végső soron a kockázati felárak és a magyar adósság finanszírozási költségének csökkenéséhez is, ami a költségvetés egyre alacsonyabb kamatkiadásában és a magánszektor mérséklődő kamatterhében is tetten érhető. A vállalatok eredményét 2012 közepe óta a kamatcsökkentések és a növekedési hitelprogram (nhp) mintegy 230 milliárd forinttal, a GDP csaknem 0,7 százalékával növelte. Emellett a háztartások kamatkiadásai is mérséklődtek, 2015-re a korábbi magas érték kevesebb mint felét tették ki, 2016-ban a bankközi hozamok tovább mérséklődtek, tovább csökkentve a lakossági kamatkiadásokat.

Az MNB utoljára 2012-ben volt veszteséges, akkor a központi költségvetésnek kellett volna pótolni a hiányt. Az intézmény azóta rendre több tízmilliárdos haszonnal zárja az évet. 2013-ban és 2014-ben a jegybank eredménye valamivel 25-25 milliárd forint fölött alakult, 2015-ben pedig rekordmagas összeget, közel százmilliárd forintot könyvelhettek el. Ennek jelentős részét, ötvenmilliárd forintot – az államadósság csökkentése érdekében – osztalékként befizettek a költségvetésbe, illetve ebből a pénzből finanszírozzák a Pallas Alapítványokat is, miközben olyan kiadásokkal is számolniuk kellett, mint például a forintbankók cseréje. A jegybank elsődleges feladata, hogy ügyeljen az árstabilitásra, de újabban részt vesz a növekedés elősegítésében és a pénzügyi stabilitás megteremtésében is.