Hirdetés

A kormányzati portálon azt írták: 807 209-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 944-re, a gyógyultaké 732 901-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 44 364. Kórházban 349 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 53-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 4665-en vannak, a mintavételek száma 6 009 124-re nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát.

Fertőzöttek, gyógyultak, elhunytak és beoltottak száma

Emlékeztettek, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon – írták.

A regisztráltak száma 5 375 000, és 92 százalékuk már meg is kapta az oltását – emelték ki.

Hozzátették: már több mint 32 ezer gyermek regisztrált a 12-15 éves korosztályból, és közülük több mint kétszázat már be is oltottak. Jelezték azt is, az érvényes regisztrációval rendelkezők automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható, de egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető.

Korábban írtuk

A kormányzati honlap felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltást igazoló alkalmazás, amely kiváltja a védettségi igazolványt, mobiltelefonra ingyenesen letölthető.

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, „ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van” – írták. Hangsúlyozták: minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is.

Arról is írtak, hogy a közterületen felállított kivetítőkön a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek, arra a vendéglátóteraszokra vonatkozó szabályok irányadók, így védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és élvezni a foci Eb-t.

Emlékeztettek arra is, hogy a kormány felállítja „az élet újraindításáért” és „a gazdaság újraindításáért” felelős operatív törzseket, és nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét a gazdaság újraindításával kapcsolatos kérdésekben.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 979) és Pest megyében (111 930) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 566), Győr-Moson-Sopron (44 411) és Hajdú-Bihar megye (42 574). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 747).