Fotó: MTI/Ujvári Sándor (archív, illusztráció)

Nem Orbán Viktor kormányfő lánya, hanem egy Cipruson szolgálatot teljesítő magyar katona lánya utazott haza Ciprusról katonai repülővel – tudta meg az Origo kedden. A HM megerősítette az MTI-nek a portál információját. 

Fotó: MTI/Ujvári Sándor (archív, illusztráció)

Az Origo kedden azt írta: Orbán Flóra egy a miniszterelnök vezetéknevével megegyező nevű tiszt kétéves kislánya. A nyár folyamán Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. századost látogatta meg családja, felesége és a kétéves kislánya.

A cikkben kiemelték: „ismét egy aljas hazugság jelent meg egy balliberális fake news portálon Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban”. 

Mint kifejtették: magyar katonák az ENSZ misszió keretein belül, több mint egy évtizede teljesítenek szolgálatot Cipruson. A Magyar Honvédség ezért katonai repülőgépeket szerzett be, hogy a kontingenseket szállítani tudják Ciprus és Magyarország között.

A nyáron Cipruson szolgálatot teljesítő parancsnok családja katonai repülővel tért haza a kiküldetésből – írta az Origo, kiemelve: a parancsnok – a NATO szabályoknak megfelelően – engedélyt kért családja szállítására, s azt meg is kapta a Magyar Honvédségtől. Kétéves kislánya, Flóra is a repülőgépen utazott. „Ő volt tehát az a kislány, akiről az LMP országgyűlési képviselője, Demeter Márta azt állította, a miniszterelnök lánya”.

Demeter Márta betekinthetett a repülési iratokba. A portál szerint tehát az LMP-s képviselő tisztában volt vele, hogy a gép katonai repülést teljesített, így katonákat és családtagjaikat szállította, mégis „útnak indította az álhírt”.

Ezt egyes médiumok úgy vették át, hogy nem kérdezték meg a kormány álláspontját, csak leközölték a hazug cikket – írta az Origo, megjegyezve: „így működik ma az álhírgyártás az ellenzéki oldalon”.

Az MTI megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium azt írta: Demeter Márta valótlanságokat állít, „hazudik”. Kijelentései egyben sértőek a katonákra nézve is – írták. A képviselő ahelyett, hogy a hivatalos iratbetekintés alkalmával az általa szenzációnak vélt kérdésben megkérdezte volna a szakembereket, „kétes értékű politikai haszonszerzés céljából boszorkányüldözést hajt végre” – tették hozzá.

A HM azt írta, hogy a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt egyéves külszolgálaton tartózkodott Cipruson. Ez idő alatt – a százados saját költségén – a felesége és a miniszterelnök egyik lányával azonos nevű kislánya is kint tartózkodott – jelezték, hozzátéve: ez a jogszabályi előírásoknak megfelel, mivel saját költségén bármely katona kiviheti a családját külszolgálatra a szabályzók betartása mellett.

A katonatiszt családja egy kiképzési repülést folytató géppel tért haza, amire egyébként engedélyt kért és kapott is a honvédség illetékeseitől. Mindezen kérelem teljesítése nem ütközik szabályzókba, semmilyen többletköltséggel nem járt a honvédség számára – fejtette ki a HM.

Kormányzati Tájékoztatási Központ: nem szállította Orbán Viktor lányát a honvédségi repülő

Újabb „fake news, hírlapi kacsa, aljas rágalom” az azonnali.hu-n kedden megjelent „Miért reptették Ciprusról Budapestre a honvédség gépén Orbán Viktor lányát?” című hír – szögezte le a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az LMP-s Demeter Márta által ez ügyben feltett írásbeli kérdéseiről szóló hírt több portál is átvette. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében nyomatékosan kérte azokat a médiumokat, amelyek közölték a „hazug állításokat, hogy az olvasók hiteles tájékoztatása érdekében azonnal töröljék cikküket”.