Fotó: MTI/Mészáros János
Hirdetés

Palkovics László a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat dísztermében elmondta: február 22-én átadják az M4-es gyorsforgalmi út Szolnok elkerülését biztosító, Abony és Törökszentmiklós közötti szakaszát az új Tisza-híddal. Tárgyaltak arról is, hogy milyen hatásai lennének annak, ha az év végéig díjmentesen lehetne igénybe venni az új szakaszt – számolt be, hozzátéve: az M4-es fejlesztése itt nem áll meg, tovább folytatódik.

Kitért arra, hogy a következő 6-8 évben mintegy 6000 milliárd forintot fordít a magyar kormány vasútfejlesztésre, ezen belül 4000 milliárd forintból az infrastruktúrát korszerűsítik, 2000 milliárd forint jut a személyi közlekedés javítására, személyi szállításra alkalmas eszközök gyártására. Az országban Szolnokon a legerőteljesebb a vasúti járműgyártás, ezt tovább kívánják erősíteni – mondta.

Kiemelte: a következő hetekben fog a kormány olyan döntést hozni, ami ezt az irányt erősíti. Ennek egyik feltétele, hogy a szolnoki szakképzési intézményben a vasúti tudást erősíteni kell, ez megkezdődött – mondta. A megye gazdasága, ipara fejlődik, ezt a tendenciát a következő időszak döntései tovább fogják erősíteni – hangoztatta a miniszter.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője óriási lehetőségnek nevezte Szolnok számára, hogy Záhonytól Győrig a V0 vasútvonal a megyeszékhelyen keresztül halad át. Szolnokot a vasúti gépgyártás központjának nevezte. Szavai szerint a munkahelyteremtés, a gazdaság erősítése összefügg a képzés valamennyi szintjével. Elmondta, hogy a munkaértekezleten egyeztettek a Debreceni Egyetem szolnoki campusának továbbfejlesztési lehetőségeiről is.

Korábban írtuk

Pócs János, a megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Jászság minden településén megújultak az utak. Szólt arról, hogy előkészítés alatt áll a 32-es főút M3-as autópálya és Jászberény közötti szakaszának négysávosra bővítése. Ezt a munkahelyteremtő cégek számára is kiemelkedő fontosságúnak nevezte. A vasúthálózat, valamint az ipari parkok fejlesztésének a megye is haszonélvezője lesz – mondta.

F. Kovács Sándor, a megye 3-as számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője jelezte, hogy az M4-es gyorsforgalmi út újabb szakaszának februári átadását követően március végén az M4-es további építése is el fog kezdődni egy alapkőletétellel. Folytatódik a négysávos M4-es építése Karcag, Kisújszállás irányába – közölte.

Bejelentette, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen limnológiai központ épül a Tisza-tó mellett a tó élővilágának, további fejlesztésének kutatása céljából. Beszámolt arról is, hogy márciusban Mezőtúron hadiipari találkozó lesz, ahol a potenciális beszállítókkal fognak a térségben működő cégek találkozni.

Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere (Fidesz-KDNP), a megye 4-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselőjelöltje üdvözölte, hogy az északkeleti régió gazdaságfejlesztése napirenden van, ez érinti a választókerület minden települését. Kiemelte: leginkább a Tiszazugot kell fejleszteni a választókerületben, erről is előremutató tárgyalásokat folytattak a munkaértekezleten.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke az eseményen elmondta, hogy várják további, megfelelő gazdasági erővel rendelkező vállalkozások betelepülését, ezzel a munkahelyek védelmét, illetve a gazdaság élénkülését szolgáló infrastruktúra további fejlesztését.

Az eseményen részt vett Berkó Attila megyei kormánymegbízott és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) is.