Horváth Ágnes április 30-i hatállyal történt felmentésével egyidejűleg távozik a tárcától Kincses Gyula államtitkár is. Ő várhatóan korábbi állását „kapja viszsza”, és ismét az Egészségügyi Minisztérium háttérintézményének, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetnek (ESKI) a főigazgatója lesz. Kiderült: ezt a státusát azalatt is fenntartotta, amíg államtitkárként dolgozott.

A Magyar Nemzet megkérdezte a szaktárcát, mindezt jogszerűen, etikusan tette-e. Horváth Ágnes úgy felelt: Kincses Gyula közalkalmazottként látta el az ESKI vezető beosztását, kinevezése után valóban fizetés nélküli szabadságot vett ki, azaz nem kapott bért. – A jogszabályok szerint erre lehetősége volt, ezt egyeztette velem, sőt ezzel a feltétellel vállalta az államtitkári megbízatást – fogalmazott Horváth Ágnes. Hozzátette: az átmeneti időben megbízott főigazgató látta el az ESKI vezetői feladatait.

Már néhány nappal ezelőtt távozott a minisztériumból Rapi Katalin szakállamtitkár. Őt már ki is nevezték az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettesi posztjára, a megbízatást pályázaton nyerte el.

Horváth Ágnes további pályafutásáról egyelőre keveset tudni. A távozó miniszter nemrég azt mondta: először pár hetet pihenni szeretne, aztán állást keres, mint bárki más. Kérdés az is, hol folytatja Matejka Zsuzsa, a miniszter kabinetfőnöke, régi jó ismerőse, kollégája. Úgy tudjuk, Matejka akár maradna is a tárcánál, kérdés persze, hogy ki lesz a miniszter és marasztalja-e egyáltalán. Szakmai körökben ugyanakkor azt beszélik, hogy esélyes lehet az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatói posztjára is, az erről szóló pályázatot meglepő körülmények között jelentette meg április 17-én Horváth Ágnes.

Az OGYI vezetője, Paál Tamás nyugdíjba vonul, noha tavaly hosszabbították meg több évvel a szerződését. Ráadásul úgy vonul nyugdíjba, hogy nem megy el az OGYI-tól, a június elsejével megalakuló operatív főigazgatói tanács elnöke lesz. A pályázati kiírás is különös, nem feltétel például a poszt betöltéséhez az idegen nyelv ismerete. Horváth Ágnes tagadta, hogy Matejka Zsuzsára szabta volna a pályázati feltételeket. Mint mondta: a döntést már nem ő, hanem utódja hozza majd meg. Hozzátette: menedzsertípusú vezetőt keresnek az OGYI élére, hogy megőrizhesse az intézet presztízsét. Persze előny, ha valaki beszél idegen nyelvet, de ez nem feltétel. Az új vezetőnek elsősorban a céget kell irányítania, nem a tudományos ügyekkel foglalkoznia.

Milliós fizetések

A Fidesz arra kéri Veres János pénzügyminisztert, keresse meg a módját annak, hogy ne kelljen kifizetni a 22 egészségpénztári vezetőnek a havi mintegy egymillió forintos fizetést. Pesti Imre (Fidesz) közölte: a kinevezetteknek önként kellene távozniuk. Szerinte megalapozatlan, galád dolog, hogy a szűk klientúra számára értelmetlen, felesleges munkára havi mintegy egymillió forintot kifizet a kormány. Az új egészségpénztári vezetők megbízatása 2008 márciusától több évre szól. A Fidesz felkéri a kormányt: vegye tudomásul, a társadalom március 9-én elutasította a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat, és elutasította az egészségügyi reformot, amit a kormány akar – jelentette ki Pesti Imre. Horváth Ágnes úgy reagált: az egészségbiztosítási pénztárakról hatályos jogszabály rendelkezik. Eszerint a cégeket meg kellett alapítani, ám egy cég jogszerű működéséhez vezető is kell.

(MNO)