Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint a várhatóan 2020-től működő új európai be- és kilépési rendszer legnagyobb problémája, hogy nem kezeli komplexen az illegális bevándorlás problémáját.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Az Európai Parlament múlt hét szerdán szavazta meg a schengeni külső határellenőrzés szigorítását és felgyorsítását szolgáló elektronikus rendszer felállítását és azt, hogy regisztráljanak mindenkit, aki az Európai Unión kívülről érkezik. Az új rendszer rögzíti majd a nem uniós állampolgárok nevét, ujjlenyomatát, arcképét, a belépés helyét és idejét is.

Horváth József az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta, a javaslat nem foglalkozik az illegális bevándorlás megállításával, az Európai Unióban jogosulatlanul tartózkodó több százezer emberrel, valamint a közbiztonság és a terrorizmus kérdésével.

A szigorítás azokat célozza, akik legálisan próbálnak belépni a schengeni övezetbe – mondta, hozzátéve, hogy a helyzet egyébként is sürgetőbb, így 2020-nál előbb lenne szükség az intézkedések bevezetésére.

MTI