– Miért döntött úgy, hogy beadja az elnöki pályázatot?

– Az utóbbi időben, amikor kiírták a tévéelnöki pályázatokat, mindig felmerült bennem a kérdés: miért van az, hogy csak a balliberális érdekköröknek kedvező emberek mutatják meg magukat ilyenkor? A személyemtől függetlenül, tényleg szomorú, hogy ezt a pozíciót is csak egy megfelelő háttérrel rendelkező, szűk körnek van lehetősége megszerezni. Úgy döntöttem, hogy most megpróbálom én is, megmutatom, hogy nem csak a jelenlegi hatalomnak elkötelezett személyek tudnak jó pályázatot készíteni. Hozzáteszem, nagyon kemény feltételeknek kellett megfelelni, nem véletlen, hogy többen is, amikor meglátták a kiírást, úgy határoztak, mégsem adják be az anyagukat. A pályázatban volt egy olyan kitétel, hogy a jelentkezőnek nyilatkoznia kellett, nem működött együtt a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségének egyik osztályával sem. Megtévesztőnek tartom ezt a kritériumot, hiszen jelentkezhet olyan is, aki együttműködött a pártállam titkosrendőrségével, mégsem derülhet ki róla, hisz a kuratóriumnak nincs törvényes lehetősége ennek ellenőrzésére. Ez egy álságos kitétele a pályázatnak.

– A pályázati kiírás állítólag a gazdasági tervekre helyezte a hangsúlyt, ami persze az MTV jelenlegi helyzetében egyáltalán nem meglepő.

– Így van, a pályázóknak nagyon részletes leírást kellett készíteni arról, hogy mennyi pénzből milyen televíziót akarnának „létrehozni”. Nem volt könnyű dolgom, hiszen én tévés vagyok, nem pénzügyi szakember, egyedül nehezen birkóztam volna meg a feladattal, ezért egy tehetséges fiatal közgazdászcsapattal konzultálva készítettem el ezt a fejezetet. Ugyanakkor az elmúlt néhány hétben rádöbbentem arra is, mennyi olyan kollégám van, akinek eddig soha senki nem volt kíváncsi a véleményére. Ott dolgoznak hosszú évek, évtizedek óta a Magyar Televízióban, ám mivel nem tartoznak klikkekhez, brancsokhoz, csak használták őket, s ráadásul nem is a képességeiknek megfelelő helyen voltak. Így amikor megszólítottam őket és kíváncsi voltam a véleményükre, kiderült, rengeteg tapasztalat és tudás áll mögöttük.

– Mennyi esélyt lát arra, hogy ön mellett dönt a kuratórium?

– Nem eleve feltartott kezekkel indulok harcba, ám reálisan nézve, enyhén szólva meglepetés lenne, ha nyernék. Február végén már okosabb leszek, hiszen állítólag a kuratóriumi elnökség előszűrést is tart, nem mindenkit hívnak be a döntést megelőző meghallgatásra. A végleges döntésre egyébként március ötödikén kerül sor.

– Vannak olyan vélemények is, hogy a másfél évvel ezelőtti helyzethez hasonlóan a kormányoldal húzza majd az időt, és nem választanak elnököt a tévé élére. Azt is hallani, hogy Rudi Zoltán lehet esélyes a posztra, mert ő a szocialistáknak és az MDF-nek is elfogadható.

– Nem szeretnék találgatni.

– Mindenki előtt ismert, hogy az MTV súlyos anyagi gondokkal küszködik. Az uniós csatlakozás változtathat ezen?

– Nem könnyű megmondani, hogy jobb vagy rosszabb lesz-e a helyzet a belépés után, az mindenesetre biztos, hogy a csatlakozás új helyzetet teremt. Hogy mást ne említsek, a közszolgálati televíziónak a műsorok tekintetében is szigorú kvóta szerint kell teljesíteni. Többek között meghatározott mennyiségű európai filmet vagy éppen koncertet kell majd sugározni, ha pedig ennek nem felel meg az intézmény, akkor komoly pénzbírságot róhatnak ki rá. Vagy beszélhetnék arról – amiért már megrótták hazánkat –, hogy a Magyar Televízióhoz kizárólag kormányzati csatornákon csordogál a pénz, ez pedig azt jelenti, hogy az MTV nem lehet független, hiszen az adott hatalom a tenyeréből eteti.

– Tételezzük fel, hogy olyan szakember kerül az MTV élére, aki nem a mostani uralkodó réteg kegyeltje. Ebben az ön által említett helyzetben mit lehet kezdeni?

– Az biztos, hogy amennyiben valóban független és valóban nemzeti tévét akarunk, akkor a Magyar Televízió működését teljesen új alapokra kell helyezni, a jelenlegi rendszer ugyanis még rövid távon sem lehet működőképes. Először is a politikai elitnek kell végre elhatároznia, hogy megteremti a független közszolgálati televízió törvényi és gazdasági hátterét. Ezt követően pedig olyan műsorstruktúrát kell kidolgozni, mely elősegíti nemzetünk kultúrájának, hagyományainak, tudásanyagának megőrzését. Az uniós csatlakozás után, a határok eltűnésével sokszorosan megnőne az ilyen típusú köztévé jelentősége, egyelőre azonban nem látok politikai akaratot arra, hogy az, amiről beszéltem, a közeljövőben megvalósulhat. Ez nagy baj, mert az utóbbi időben a Magyar Televízióról azt lehetett hallani, hogy ez egy olyan hely, ahonnan nagy pénzeket lehet kiszivárogtatni. Ha pedig nem állítjuk meg a jelenlegi vergődést, akkor az intézmény léte is komoly veszélybe kerülhet.

– Nem tart attól, hogy ha nyerne, olyan helyzetbe kerülhetne, mint Kondor Katalin a Magyar Rádió élén?

– Egy kedves ismerősöm mondta, hogy készüljek fel arra a helyzetre, ha valamilyen csoda folytán nyerek, mert akár azt is el tudja képzelni, hogy így akarnának hosszú távon ellehetetleníteni. Az MTV elnöke ugyanis, ha ugyanúgy nyomás alá helyezik, mint Kondor Katalint, legfeljebb csak megbukhat. Persze nem valószínű, hogy a balliberális oldal bosszúból tévéelnököt akarna csinálni belőlem, mert a közszolgálati televízió túl fontos ahhoz, hogy kiadják a kezükből.

– Az Éjjeli menedék megszűnése óta nincs műsora. Bár Ragáts Imre annak idején ígéretet tett egy új műsor készítésére, ezzel kapcsolatban csönd van az utóbbi hetekben.

– Úgy tűnik, hogy Ragáts Imre távozásával kútba esett ez a lehetőség. A jelenlegi állás szerint önálló műsorunk nem lesz, viszont újra dolgozhatunk, különböző adásokba készíthetünk kisebb riportokat, összeállításokat, és szerkeszthetem például az Ablak című műsor egy-egy adását is. Senki se higgye, hogy ez nekem megalázó, mert nagyon szeretek riportot csinálni. Viszont riporterként az ember keze sokkal inkább meg van kötve, mint egy műsor szerkesztőjeként. Főleg nekem, hiszen sokan tartanak tőlem, azt hiszik, ha Siklósi beteszi a lábát egy szerkesztőségbe és műsort készít, akkor abból balhé lesz.

– Arra gondol tehát, hogy ha kis riportokat készít, az még mindig sokkal jobb, mint ha elküldenék.

– Pontosan. Nem egy kollégámnál tapasztaltam, hogy elvették a műsorát, és ezután szinte légüres tér alakult ki körülötte. Ha nem dolgoznak, és sor kerül egy csoportos leépítésre, könnyen az utcára kerülhetnek arra való hivatkozással, hogy az utóbbi időben már nem tudtak munkát adni nekik.

– Az ön aktivitása nem csak az elnöki posztért folyó harcban merül ki, indítják az MTV üzemi tanácsi választásán is. Hogyan jött ez az ötlet?

– Az az új szakszervezet, melynek Matúz Gábor kollégám az elnöke – a KÖZszolgáról van szó –, felkért, induljak a választáson. Úgy érzem, mindent meg kell tennünk azért, hogy az MTV-n belül a kollégáinkat is segítsük. A KÖZszolgáról csak annyit: tavaly nekünk sikerült megakadályozni a csoportos leépítést azzal, hogy nyilvánosságra hoztuk Ragáts Imre akkori elnök tervét. Azóta is szálka a KÖZszolga a hatalom szemében.

– Az előbb már beszéltünk arról, hogy mi lenne akkor, ha nyerne. Viszont attól nem fél, hogy ha veszít, az elnöki pályázat és a mostani nyilatkozatai miatt még nehezebb helyzetbe kerül?

– Az ember nem teheti meg, hogy fél, és ezért nem csinál semmit. Az ellehetetlenítés ellen, amire célzott, egyetlen fegyverem van, a nyilvánosság. Az emberekhez fordultunk már akkor is, amikor megszűnt az Éjjeli menedék, és ezt teszem most is – őszintén elmondom a véleményem. A nemzeti, konzervatív elvet vallókkal szemben valóban hadjárat folyik az utóbbi hónapokban. Kondor Katalin, az Éjjeli menedék és most Lovas István ellen is a Népszava robbantott ki botrányt, eközben Bencsik András ellen példátlanul szigorú elsőfokú bírósági ítélet született. De mindennek van pozitív oldala is – az MTV-ben is azt tapasztalom, hogy a hasonlóan gondolkodók között végre a mi oldalunkon is van összefogás, ami például az 1994 és 1998 közötti, szintén nehéz kormányzati ciklusban nem volt jellemző. Én is azt teszem tehát, ami egyedüliként jelenthet megoldást a mostani helyzetben: tisztességesen elvégzek minden olyan feladatot, amit rám bíznak, eközben persze nem tagadom meg önmagam, az elveimet. Aztán egyszer csak vége lesz ennek az időszaknak is…