Elvileg a szlovák hatóságok nem akadályozhatták volna meg útját, és Fico még délelőtt azt ígérte Bajnainak, hogy garantálja Sólyom és a szoboravatás biztonságát.

Példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek nevezte Sólyom László, hogy péntekre megtagadták tőle a belépést Révkomáromba, ahol részt vett volna Szent István szobrának leleplezésén. A köztársasági elnök a határátkelőtől gyalog jött el az Erzsébet hídon a határig, és magyar területen maradva tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a szlovák külügyminisztérium jegyzéke szerint biztonsági kockázatot jelent a részvétele az ünnepségen.

"Visszafordulok, mert nem tudnak engem egy tudatos jogsértésbe belehajszolni, hiszen jogász vagyok, államelnök vagyok. Remélem, hogy a komáromiak ezt a látogatást így is megőrzik szívükben, és visszajövök még" – mondta az újságírók gyűrűjében Sólyom László.

Sólyom egy napra nem kívánatos személy Szlovákiában

Robert Fico szlovák kormányfő pár órával a tervezett szoboravatás előtt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy miután Sólyom László nem vett tudomást a három legfőbb pozsonyi méltóság kéréséről, miszerint ne látogasson magánemberként a prágai tavasz eltiprásának 41. évfordulóján hazájukba, nem engedik ma át a határon az államfőt. Bár Sólyom ennek ellenére átléphette volna a határt, a köztársasági elnök környezetéből származő információnk szerint a konfliktusra nem kerül sor, mert a delegáció megáll Komáromnál.

Nem kívánatos személy Szlovákiában a mai napon Sólyom – üzenték a magyar nagykövetségnek pénteken Ficóék. Pozsonyban korábban azt mondták: a szlovák határőrök meg fogják állítani Sólyom kocsiját a határnál, és felhívják figyelmét a diplomáciai jegyzékre. Ennek figyelmen kívül hagyása Fico szerint megsérti a nemzetközi diplomáciai szokásokat és szabályokat. Sólyom bármikor beléphet Szlovákiába, csak ma nem – mondta a kormányfő.

– Révkomárom Szlovákiában van, nem valamelyik magyarországi járás része, ezt Sólyom László is tudatosíthatná – tette hozzá Robert Fico, aki még ma délelőtt ígéretet tett a magyar miniszterelnöknek, hogy amennyiben Sólyom mégis átlépi a határt, úgy a szlovák hatóságok garantálni fogják személyes biztonságát és a szoboravatás zavartalan lebonyolítását.

Bajnai délelőtt megpróbálta meggyőzni Ficót

Bajnai Gordon rövid megbeszélésük során emlékeztette Ficót arra, hogy a népeinket összekötő közös királyunk, Szent István emlékének szentelt szoboravatás nehezen tekinthető a szlovák szuverenitás elleni támadásnak – közölte a kormányszóvivő. Hozzátette: a magyar miniszterelnök azt is világossá tette, hogy az 1968-as prágai tavasz leverésében játszott magyar szerepért mind Sólyom László köztársasági elnök, mind pedig a magyar kormány hivatalosan már bocsánatot kért. A szoboravató ünnepség időpont választása és e között már csak ezért sem lehet összefüggést keresni és találni.

A magyar miniszterelnök jelezte, hogy a szlovák hatóságok feladata és felelőssége az ünnepi rendezvény békességének megőrzése, mindenfajta előre be nem jelentett, így illegális ellentüntetés, provokáció megakadályozása. Bajnai reményét fejezte ki, hogy a rendezvényen semmifajta atrocitásra nem kerül sor.

"A KDNP megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy Robert Fico miniszterelnök kitiltotta Sólyom László köztársasági elnököt a Szlovák Köztársaság területéről. (…) Erre a tűrhetetlen provokációra azonnali és határozott választ kell adni!" – reagált közleményben a fejleményekre a magyar parlamenti pártok közül elsőként a KDNP nevében Halász Zsuzsa szóvivő.

„A szlovák tilalom nemzetközi jogot sértett”

A magyar külügyminisztérium szerint a szlovák tilalom nemzetközi jogot sértett. A magyar Külügyminisztérium ezért tájékoztatja az összes uniós tagállamot a szlovák lépésről és bekéretik a magyarországi szlovák nagykövetet is.

A tárca állítja: Sólyom László útjáról előre tájékoztatták a szlovák hatóságokat és valamennyi engedélyt megkaptak a látogatáshoz.

(hírTV, nol.hu)