Fotó: Mandiner
Hirdetés

Immár harmadik hónapja rendkívül stabil pártpreferenciákat mutatnak a Real-PR 93. felmérései, a legfrissebb adatsor jól illeszkedik a novemberi és az októberi eredményekhez. Az intézet azt írja: a Fidesz támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 54 százalék, a baloldali összefogásé 45 százalék, azaz 9 százalékponttal kisebb – ismerteti az elemzés eredményeit a portál.

A közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki előválasztási procedúrát követően a baloldal közös miniszterelnök jelöltjének, Márki-Zay Péternek nem sikerült áttörést elérni a pártok támogatottsági versenyében.

A felmérés azt mutatja, nagyon stabilak az erőviszonyok, a Fidesz-KDNP a statisztikai hibahatárokat jelentősen meghaladó mértékben vezet a baloldal előtt, a kormányoldalt a szavazáson való részvételüket biztosra ígérő lakosok 54 százaléka támogatja, a baloldalra 45 százalékuk szavazna, más pártra 1 százalék adná voksát. A Fidesz-KDNP és a baloldali összefogás eredménye is csak 1 százalékos ingadozást mutat a három mérésben, előbbi 54-55 százalék, utóbbi 44-45 százalék között.

A kutatóintézet szerint hatalmas különbségek tapasztalhatóak a pártpreferenciákban a fővárosi és a vidéki választók között.

A vidéken élő biztos szavazók 58 százaléka voksolna a kormánypártokra, a baloldalra csak 41 százaléknyian, Budapesten viszont ennek az ellenkezőjét látjuk, a Fidesz támogatottsága 36 százalékos, a baloldali összefogásé 64 százalékos. Figyelembe kell azonban venni, hogy a vidéki választók száma mintegy négyszerese a fővárosi választókénak, ami alapvetően befolyásolja a választás kimenetelét – írják.

A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutatásokkal foglalkozó cég, amely kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a budapesti politikai vitákban a vidéki Magyarország véleménye is megjelenjen. A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, 2021. december 21. és 23. között, a felnőtt társadalomra kora, neme és lakóhelye szerint reprezentatív mintán. A hibahatár legfeljebb +/- 3,1%.

Korábban írtuk