A Magyar Önkormányzatok Napja alkalmából sajtótájékoztatunk tartunk országszerte induló közös ellenzéki polgármester-jelöltekkel #VegyükVisszaBudapestet

Gepostet von Karácsony Gergely am Montag, 30. September 2019
Hirdetés

Karácsony Gergely több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „hiszünk abban, hogy a változást akaró emberek akaratát képviselve visszaszerezzük azt az önkormányzati szabadságot, amelyet az elmúlt évek politikája elvett a településektől”. Ezzel a szabadsággal élve szeretnénk a településeket zöldebbé és egymással szolidárisabbá tenni – mondta.

Karácsony Gergely közölte, magyar európai parlamenti képviselőkkel közösen szeretnék elérni azt is, hogy az Európai Unió növelje azokat a forrásokat, amelyek az önkormányzatok közvetlenül is megszerezhetnek a saját településük fejlesztésére.

Példaként említette, hogy az általa vezetett Zugló az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forintnyi ilyen támogatást nyert az uniótól.

Karácsony Gergely elmondta: az a változás, amit október 13-án szeretnének elindítani Budapesten és minden más településen, éppen arról szól, hogy a rendszerváltás egy nagyon fontos értékét, az önkormányzatiságot megőrizzük. „Veszélyben van ez az érték, hiszen az elmúlt kilenc évben a Fidesz nagyon nagy mértékben csorbította az önkormányzatok jogait” – fogalmazott Karácsony Gergely hozzátéve, hogy elvették a helyben lakók jogát attól, hogy saját maguk határozzanak településük sorsa felett.

Hegyesi Beáta, Budakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje arról beszélt, a fideszes városvezetés felülről irányított pénzeket fordít projektekre, ugyanakkor a településeknek nem erre, hanem organikus fejlődésre van szüksége.

Glázer Tímea, győri polgármesterjelölt azt mondta, ők nyitott városházát szeretnének, hogy a városban élők beleszólhassanak a helyi döntésekbe.

Márton Roland székesfehérvári polgármesterjelölt kijelentette: elszántan dolgoznak a szabad, szolidáris Székesfehérvárért, és a látványberuházások helyett az adófizetők pénzét egészségügyre, közlekedésre, valamint oktatásra kell költeni.

Radócz Zoltán, szolnoki polgármesterjelöltje a korrupció visszaszorítását jelölte meg fő céljaként, és azt mondta: az elmúlt öt évben szinte minden közbeszerzésről a Fidesz pártközpontjában döntöttek.

A pécsi polgármesterjelölt, Péterffy Attila arról beszélt, hogy a város morális és gazdasági válságba került. Pécs azért került morális válságba, mert a városvezetés elmúlt években felelőtlen, vagy tudatosan az állami „korrupciót kiszolgáló döntéseket hozott” – mondta hozzátéve, hogy Pécs adóssága mára ismét 10 milliárd forint feletti.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergelyt arról is kérdezték, nem érzi-e kínosnak, hogy már a harmadik verzióval áll elő a csütörtökön kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban.

„Úgy látszik, hogy ma sem érdekelte önöket, hogy milyen Budapestet szeretnék, de akkor készségesen válaszolok a felmerült kérdésekre. Én azt gondolom, hogy ez egy óriási skandalum, az, hogy egy ellenzéki párt elnökségi ülését valakik lehallgatják egy olyan helyiségben, amely nemzetbiztonságilag szigorúan védett. Eltelt néhány nap, amire be tudtuk azonosítani, hogy milyen interjú… vagy milyen helyzetben készültek ezek a felvételek. Soha nem volt semmilyen más verzió, én mindig azt mondtam, hogy egyelőre nem tudom beazonosítani, hogy milyen környezetben készültek ezek a felvételek.”

– reagált a sajtó kérdéseire Karácsony Gergely.

Ismeretes, múlt hét csütörtökön kiszivárgott egy hangfelvétel, amely a 444.hu-ra felkerülve járta körbe a sajtót. A felvételen Karácsony Gergely hangja hallható, aki MSZP-s és DK-s politikusokat minősít, fenyegetéseket és lopást is említ, valamint az ellenzéki együttműködés résztvevőivel vívott csatákról beszél.

Karácsony Gergely szerint Zuglóban a helyi szocialisták felett csak egy szocialista tud kontrollt gyakorolni. Ezért bírálja a helyi szocialisták korábbi jelöltjét, „aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. (Horváth) Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni” – fogalmazott az ellenzék főpolgármester-jelöltje a hanganyagon.

Karácsony a 444.hu kérdésére a felvételről azt mondta: több hónappal ezelőtti beszélgetést rögzíthettek, nem tudja beazonosítani, hogy kivel beszélhetett, a módszert viszont igen, „ez a Fideszé”.

Mint ismeretes, Karácsony Gergely a felvétel kiszivárgásának estéjén Rónai Egon vendége volt az ATV-ban, és ott még nem egészen úgy beszélt a hangfelvétellel kapcsolatos körülményekről, mint a vasárnapi verzióban Szabó Tímea.

Akkor Karácsony azt mondta, nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy kivel beszél a felvételen, de a körülmények alapján azt gondolja, olyasvalakivel, akivel bizalmas viszonyban van, mert a beszélgetés helyzete nem közszereplői helyzet. Azt kizárta, hogy a beszélgetőpartnere rögzítette a felvételt. Azt mondta akkor, van egy-két tippje, kivel beszélt a felvételen, utánajár, végig fogja őket kérdezni. A beszélgetés későbbi részében viszont Karácsony már azt mondta, hogy a felvételen az már nem hallatszik, hogy ő Tüttő Katáról például milyen elismerően beszél. A műsorvezető rá is kérdezett: ezek szerint mégiscsak emlékszik a konkrét helyzetre, beszélgetésre, tehát arra is, kivel beszélt. Karácsony azonban úgy korrigált, hogy általában tudja, hogy amikor erről beszél, akkor miket szokott mondani.

Később, vasárnapi sajtótájékoztatóján Szabó Tímea viszont már arról beszélt, több beszélgetés összevágásával jött létre a nyilvánosságra került hangfelvétel, de a Párbeszéd elnöksége ráismert a foszlányokra: szerintük a párt elnökségi ülésein készültek a felvételek.

Szabó Tímea azzal tudta megindokolni, hogy szerintük manipulált, összevágott hangfelvételekről van szó, hogy a párt elnöksége egyöntetűen „így emlékszik”.