A főügyészség az MTI-hez szerdán elküldött közleményében azt írta, hogy a 79 éves nő 2019 őszén háztartási balesetet szenvedett és emiatt mozgásra, önellátásra képtelen lett, ágyhoz kötötté vált. A vele együtt élő lánya – az ügy elsőrendű vádlottja – naponta szembesült ezzel, de nem látta el az édesanyját, akihez sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott. Az idős asszonyt nem mozgatta, nem ágytálazta, nem pelenkázta, nem fürdette.

Hirdetés

A főügyészség hozzátette: az idős nő unokája és az ő élettársa hetente jelent meg a lakásban, de csak felszólították a nőt anyja gondozására és arra, hogy hívja ki az orvost.

A főügyészség hangsúlyozta: az egyenes ági leszármazókat törvény kötelezi a felmenőikről való gondoskodásra, ám a sértett lánya és unokája szándékosan és súlyosan elhanyagolta ezt a kötelezettséget, belenyugodva magatartásuk várható következményeibe. A többhetes ellátatlanság miatt rendkívül elhanyagolt sértetthez csak akkor hívtak mentőt, amikor eszméletlen állapotba került, de az életét ekkor már a szakszerű orvosi ellátás sem tudta megmenteni.

A Heves Megyei Főügyészség a két nőt különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel, a férfit pedig segítségnyújtás elmulasztásával vádolja.

Korábban írtuk

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság az elsőrendű vádlottra 12 év, a másodrendűre 9 év fegyházbüntetést szabjon ki, a férfit pedig ítélje másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre.