Fotó: Somfai Sándor/Demokrata
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív
Hirdetés

– Legyetek büszkék arra, hogy egy olyan nemzet tagjai lehettek, amely bár sok vihart megélt az évszázadok során, mindig fel tudott kelni, rajtatok is áll, hogy miként folytatódnak majd a magyarokról szóló történetek. A magyar kormány nevében mondom: nem hagyjuk a templomot, és nem hagyjuk az iskolát – üzente a magyar tanulóknak ünnepi beszédében Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkára a Maros megyei Küküllődombón.

Lőrinczi Zoltán beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak fontos a nemzeti összetartozás, a magyar nemzetrészek helyben maradásának és boldogulásának a segítése, majd arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az utóbbi 11 évben a magyar kormány száznál több óvodát nyitott szerte a Kárpát-medencében – közülük az egyik tavaly ősszel kezdte meg a tevékenységét a szomszédos Dicsőszentmártonban –, felújított több mint ezer templomot, iskolát, s az államtitkár abban reménykedik, hogy ezek a jövőben is „magyar zsivajtól lesznek hangosak, falaik között szabadon és büszkén énekelheti sok-sok gyermek és pedagógus a magyar és a székely himnuszt.”

– Köszönöm a pályájukat kezdőknek és folytatóknak, hogy a bizonytalanság ellenére is fontosnak tartják a felelősségvállalást, a felnövekvő magyar nemzedékek sorsának alakítását. Köszönjük, hogy munkájuk eredményeként a múlt a jelen a jövő nemzedékei a magyar nemzet erős láncszemeiként egymásba kapaszkodhatnak. Arra kérem őket, hogy akkor is tartsanak ki, ha az ilyen örömteli pillanatokból esetleg kevesebb jut. Köszönetemet fejezem ki a fenntartóknak is, a munkájukat segítő szövetségeknek, magánszemélyeknek, hogy támogatják a magyar iskolák működését, az RMPSZ-nek külön is köszönöm, hogy példát mutatnak abból, miként lehet jól működtetni egy közösséget – mondta Lőrinczi Zoltán.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.

Korábban írtuk