Az országos választásokat sosem az a párt nyeri meg, amelyiknek egy meghatározott társadalmi csoportban kiemelkedő támogatottsága van, éppen ellenkezőleg: egy néppárti karakterű, minden szavazói csoportban stabil népszerűségű párt képes jó választási eredményeket elérni

Hirdetés

– mutatott rá Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint Magyarországon egyedül a Fidesz–KDNP-pártszövetségről mondható el, hogy néppárti profilja van, amelyet ráadásul egy olyan politikus vezet, aki minden társadalmi csoportban nagy népszerűségnek örvend. – Igaz ez az állítás akkor is, ha az úgynevezett első szavazók feltételezett viselkedését és politikai preferenciáit vizsgáljuk: négy év alatt körülbelül négyszázezer első szavazó lépett be a választásra jogosultak közé, mégis a valaha volt legerősebb felhatalmazását kapta meg a Fidesz–KDNP, történelmi győzelmet aratva – fejtette ki Tóth Erik, hozzátéve: ez azért is következhetett be, mert a jobboldalnak a 18–29 évesek és az idősebb társadalmi csoportba tartozók körében is jelentős támogatottsága van.

Az egymással összefogott baloldali pártok 1990 óta a legrosszabb eredményt érték el országgyűlési választáson. Bármire is épített a baloldal, az bizonyos, hogy egyik korosztályt sem tudta érdemben megszólítani, a szimpatizánsait megfelelően mobilizálni

– magyarázta Tóth Erik, aki úgy véli, ez jól látszik a budapesti adatokból is: amíg 2018-ban a most összefogott pártok 51 százalékot szereztek a fővárosban, 2022-ben már csak 48 százalékot értek el. Az elemző szerint mindez azt mutatja, hogy nem igaz az az állítás, hogy Budapest kizárólag baloldali fellegvár lenne, sem az, hogy a fia­talok körében a baloldal népszerűbb, mint a Fidesz–KDNP, sőt.

Tóth Erik arról is beszélt, hogy egy ekkora mértékű, a kormánypártoknak sorozatban negyedszer kétharmados parlamenti felhatalmazást adó vereség után hosszú, keserves gyászmunka vár a baloldali táborra mind a politikusok, mind a szavazók részéről. Azonban a baloldal ahelyett, hogy az összefogás működésképtelenségében vagy saját magukban keresnék a vereség okát, inkább az árokmélyítést választja: a vidéki embereket lenézik, csak azért, mert nem kértek az ő politikai kínálatukból. Amennyiben ez így folytatódik 2026-ig, úgy saját politikai sírjukat ássák meg az ellenzéki politikusok – hangsúlyozta az elemző.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.

Korábban írtuk