Fotó: mti, archív

Kiléptek a Jobbikból azok a párttagok, akiket a közelmúltban – saját bevallásuk szerint – azért távolítottak el az egri városi szervezetből, mert nem tetszett nekik a Jobbik néppártosodása, és erre többször felhívták a vezetők figyelmét is. Vona Gábor pártelnök is megszólalt az egri ügy miatt: szerinte csak egy átlagos átalakítás történt Egerben, ami „mindennapos dolog egy pártban”.

„Nemkívánatos személyek vagyunk ebben a pártban, és azt a döntést hoztuk egységesen 11-en hogy a mai nappal a Jobbikból, mint pártból kilépünk” – ezt a döntést hozták azok a jobbikos politikusok, akiket a pártvezetés eltávolított az egri alapszervezetből. A Jobbik most már csak volt képviselői a történtekre úgy emlékeztek, hogy a párt néhány napja hirtelen feloszlatta, majd újjáalakította a helyi tagságot, a megújult alapszervezetbe azonban csak Mirkóczki Ádám szóvivő bizalmasai kaptak meghívást.

Tóth István, volt képviselő azt nyilatkozta: nem tájékoztattak, derült égből villámcsapásként ért bennünket. Hozzátette: őket, vagyis a párt számára nem kívánatos tagokat levélben és csak utólag értesítették. A Jobbik tizenhét fős egri szervezetének tíz tagja járt így.

Egy másik volt tag, Bognár Ignác úgy fogalmazott, elbántak velük. Szerintük azért, mert korábban többször bírálták a Jobbik néppártosodását.

Tóth István azt mondta: már a néppártosodás kezdete óta feszültség volt a Jobbikban, de a pártvezetést nem érdekelték a kritikák.

Az egri szervezet feloszlatásának tervéről már decemberben lehetett hallani. Akkor több helyen írtak arról, hogy Vona Gábor meg akar válni a lázadó helyi tagoktól. Egerben például a helyi képviselők árulónak nevezték a pártelnököt, mert szerintük Simicska Lajos „csicskapártjává tette” a Jobbikot.

Vona Gábor most annyit mondott, a párt egri alapszervezetében pusztán egy teljesen átlagos átalakítás történt. Szerinte, azért váltak meg a korábbi testület néhány tagjától, mert – mint fogalmazott – nem a győztes stratégián dolgoztak. A pártelnök azt is mondta, szerinte nincsen gond a Jobbikban.

(hirado.hu)