Hirdetés

Fürjes Balázs úgy fogalmazott: bíznak benne, hogy a városvezetés kész lesz érdemi párbeszédre a tényekről, és egyszer támogatni fogja a PeCsa (Petőfi Csarnok) helyére tervezett Nemzeti Galériát, több zöldfelülettel.

Kedd késő este megjelent egy kormányrendelet, amelynek lényege, hogy hatályba lépése után a főváros nem módosíthatja a rendeletbe emelt városligeti építési szabályokat. Ezek rögzítik a többi között a parkban felépítendő épületek körét.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek azt mondta, hogy a kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában, és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn. Hozzátette: a főváros által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.

Karácsony Gergely főpolgármester ugyanakkor a Facebookon úgy fogalmazott, hogy a kormány újranyitja a „Városliget-csatát”, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát.


Megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását szerdán a Fővárosi Közgyűlés: 18-an támogatták, 10-en ellenezték a javaslatot, egy képviselő pedig tartózkodott.

Az előterjesztés felidézi, hogy a meg nem kezdett kivitelezésű nagylétesítmények, azaz az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint egyes kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű önálló vendéglátó és kereskedelmi létesítmények építési helyét szünteti meg a módosítás. A cél, hogy a tervezett épületek helyén teljes értékű zöldfelület alakulhasson ki elsődlegesen közparki funkcióval.

Az elfogadott javaslat – egyebek mellett – pontosítja a területi hatályt, a vendéglátó teraszok, méretét és elhelyezését, a park növényállományának védelmében módosítja az előrírásokat, kiegészül a megújuló energiaforrásra vonatkozó előírásokkal és talajszonda elhelyezéséről is rendelkezik.

A közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester indítványát, amely a Kós Károly sétány „főúthálózati szerepköre” megszüntetésének közlekedési feltételei közé emeli be azt, hogy a Szegedi út és a Nagy Lajos király útja között közvetlen közúti kapcsolatot teremtsenek a vasúti sínek „különszintű keresztezésével”.

A javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a közgyűlés mostani döntése jogszerűtlen, mivel az ellentétes a témában kedden született kormányrendelettel.

Emlékeztetett arra: a miniszterelnök korábban arra tett ígéretet, hogy azok az épületek nem készülnek el a Városligetben, amelyeket a főváros nem szeretne, ennek megfelelően nem is kezdődtek el építkezések a területen. Láng Zsolt hozzátette, hogy a kormány tárgyalni szeretne arról, miként lehet európai szinten is kivételes módon megújítani a Városligetet. Kiemelte, nem értik a városvezetés miért fél az egyeztetéstől és miért akarja egy életre lezárni a terület rendezésének kérdését.

A Városliget további beépítése ellen emelt szót Horváth Csaba (MSZP), a XIV. kerület; Niedermüller Péter (DK), a VII. kerület és V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere.

Karácsony Gergely zárszavában úgy fogalmazott: a városvezetés nagyvonalú kompromisszumot ajánlott a kormánynak azzal, hogy hagyták a Városligetben már elkezdett beruházások befejezését. A főpolgármester szerint több engedményt már nem tudnak tenni, elvi alapvetésük ugyanis, hogy a Városligetet nem lehet beépíteni. Megjegyezte, a főváros korábban elfogadott stratégiája szerint minden hasonló fejlesztést a rozsdaövezetben kellene megvalósítani, ráadásul nem tömbösítve, hanem a városban elszórtan létrehozva.

Korábban írtuk