A kérdést Sebián-Petrovszki László (DK) nyújtotta be magánszemélyként. A kérdés azt célozta, hogy az állam biztosítson térítésmentes PCR-tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgárnak.

Hirdetés

Az NVB többsége szerint a kezdeményezés nem hitelesíthető. Hivatkoztak arra, hogy a kérdés nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, hanem a kormányéba, de országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani, a kormány hatáskörébe tartozóban nem. Emellett az NVB megítélése szerint a kezdeményezés nem felel meg az egyértelműség követelményének, mert a kérdésből az a téves következtetés is levonható, hogy jelenleg nem érhető el ingyenes PCR-teszt.

Elbukott a baloldal kamunépszavazási kezdeményezése – reagálás a DK közleményére

Elbukott a baloldal kamunépszavazási kezdeményezése. A Gyurcsány vezette baloldal a járvány kezdete óta csak a hatalomért hazudozik,kamuhíreket,kamuvideókat gyárt, most éppen egy kamunépszavazással próbált megtéveszteni. Pedig ők is tudják, hogy Magyarországon a koronavírust kimutató PCR-teszt mindenkinek ingyenes, akinél azt a háziorvos, járványügy, kórház indokoltnak tartja. A laboratóriumok mostanáig több mint 860 ezer PCR-vizsgálatot végeztek nemzetközi szabványok alapján, ezeknek a túlnyomó többsége ingyenes volt, az állam költségére. A baloldal sem a veszélyhelyzet alatt, sem most a járványügyi készültség idején nem akar segíteni az országnak és a magyar embereknek.

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

Az NVB egy másik népszavazási kezdeményezésről is döntött. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke, Karácsony Mihály magánszemélyként nyújtotta be a kérdést, amely azt célozta, hogy a kiegészítő nyugdíjemelés összegét az elhunyt személy örökösei az elhalálozás évében január elsejére visszamenőleges hatállyal a folyósított nyugdíj utolsó napjáig számítva megkapják.

Az NVB többsége ezt a kérdést sem hitelesítette, mondván, olyan jogalkotást akart elérni, amellyel tartalmilag megegyező szabályozás már létezik.

Korábban írtuk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az NVB határozatai nem jogerősek, 15 napon belül lehet jogorvoslattal élni ellenük.