Láng Zsolt
Hirdetés

– Karácsony Gergely egy hónappal a Városháza-botrány kirobbanása után is „orosz titkosszolgálati módszerekkel készített és kiszivárogtatott hangfelvételeken fideszes kötődésű emberek által tett tényállításokról” beszél. A főpolgármester tényleg ennyire nem veszi komolyan az ügyet, vagy csak a baloldali szavazókat akarja megnyugtatni?

– Karácsony Gergely összevissza beszél a botrány kirobbanása óta. A Városháza eladásának tervét többször is tagadta, majd kiderült, mégis készítettek egy tanulmányt róla. A Fővárosi Vagyonkezelő vezetőjének fegyelmit adott azért, mert Barts J. Balázs szerinte az ellenkezőjéről tárgyalt üzleti befektetőkkel, mint amire mandátuma lett volna. Ez azért erősen ellentmondásos, és számtalan kérdést vet fel. Mióta pedig Bajnai Gordonról is hangfelvételek kerültek nyilvánosságra a Városháza eladása és a fővárosi baloldalon található gazdasági „cápák” kapcsán, Karácsony csak a Fideszre mutogat, és rejtélyes titkosszolgálati akciókról hadovál, nem pedig arról beszél, hogyan került a bukott baloldali miniszterelnök a Városháza működésének közelébe, milyen jutalékos rendszerről és gazdasági érdekcsoportokról tudhat. A főpolgármester terel, a kezdetektől próbálja az ügyet nem létezővé tenni, de az már túlszaladt rajta. Nem a lóláb lóg ki, hanem a ló.

– Karácsony Gergely a korábbi teljes tagadás után immár elismerte, hogy hosszú távon valóban „új, korszerű” épületbe költöztetnék a Főpolgármesteri Hivatalt, bár azt állította, a régi épületet maximum bérbe adnák. Azt is tudjuk, hogy Barts J. Balázs, a vagyonkezelő vezetője tárgyalt az ügyben. Önök, a Fidesz és a KDNP képviselői tudtak ezekről a tervekről?

– Sajnálatos, hogy képviselőként is először a sajtóból értesültünk erről az egészről. A főpolgármester részéről célravezetőbb lett volna, ha követi az általa oly sokszor kampányszerűen hangoztatott transzparencia elvét, és a 2019-es választások előtt tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy milyen tervei vannak a Városháza épületével kapcsolatban. Amikor pedig tanulmányt készíttetett, azt titokban, mindenféle háttéregyeztetéseken tárgyalták meg. Megjegyezném, az ügy kirobbanása óta közzétett hasznosítási tervek között a bérbeadás nem szerepel. Nonszensz, hogy a pénzemberek és a gazdasági cápák előbb ismerték meg az anyagot, mint a fővárosi ellenzék vagy a civil szakemberek. Bár utóbbiakról és a zöldekről azt hallhatjuk a felvételek valamelyikén Barts úrtól, hogy azokat csak „érzékenyíteni” kell.

Korábban írtuk

– Ahogy utalt is rá, a kiszivárgott hangfelvételek rendszeres szereplője Bajnai Gordon. A baloldal korábbi miniszterelnöke Tordai Csabával, a főpolgármester jogi főtanácsadójával kapcsolatban azt mondta az egyik hanganyagon: „ő egy jogász, de gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a városházát, ő az egyik”. Ki a másik? Kik döntenek ma Budapesten?

– Hogy kiről beszélt Bajnai Gordon, arra jó lenne, ha ő válaszolna. Egyelőre nem akar. A vele készült hangfelvételek megjelenése óta ő is csak magyarázkodik az általa is fenntartott médiumokban. Egy dolgot azonban tisztázzunk: ön, én vagy ő ment el orosz oligarchákhoz tárgyalni a Városháza eladásáról? A kiszivárgott képen ráadásul fegyvert sem láttam harcostársa, Gansperger Gyula kezében, amivel a volt miniszterelnököt kényszerítette erre. Visszatérve a kérdésre, ma már mindenki számára világos, hogy Karácsony nem képes átlátni és megoldani a főpolgármesteri teendőket. Azt azonban, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban valójában kik hoznak döntéseket, és milyen alkuk születnek a baloldali erőcsoportok között, hogy mi vezérli ezeket az embereket, nehéz pontosan átlátni. Jelenleg Tordai és Kiss Ambrus biztosan meghatározóak a budapesti döntésekben. De félek, Gyurcsány Ferenc is.

– Bajnai azt is mondta, hogy bár a Városháza-projekt kapcsán Barts J. Balázs van kijelölve, „de hát én most vele nem beszéltem erről, hanem azzal, aki jóval fölötte áll”. Ki Barts főnöke? Hiszen ha Karácsony Gergely tényleg nem tudott semmiről, akkor őt kizárhatjuk…

– Szerintem azon már túl vagyunk, hogy a főpolgármester nem tudott semmiről. Ha nem tudott volna – persze, az is az alkalmatlanságát bizonyítaná –, akkor azonnal kivizsgálta volna a napvilágra került, nagyon súlyos vádakat. De nem ezt tette. Hallgatott, tagadott, vádaskodott, adott egy kamu fegyelmit. Egy hónap és a nyilvánosság nyomása kellett hozzá, hogy hozzájáruljon a vizsgálóbizottság felállításához. Na persze baloldali többséggel és lehetetlen határidővel. Minden mozdulata olyan, mintha vaj volna a fején. Barts Balázst természetesen meg fogjuk hallgatni, sok kérdésünk van hozzá. És nem csak a Fővárosi Vagyonkezelő működéséről. Persze kétséges, hogy megjelenik-e a bizottság előtt. A kollégái a hétvégén ezt megtagadták, csak írásban hajlandóak válaszolni. Szerintem megtiltották nekik, hogy személyesen megjelenjenek. Még a végén valami olyat mondanak, amit a főnökeik nem szeretnének.

– Múlt héten kezdte el a munkáját a vizsgálóbizottság. Mit vizsgálhatnak, és mit nem?

– A közgyűlés baloldali többsége megpróbálta leszűkíteni a bizottság lehetőségeit. Pedig a botrány kirobbanása óta a kérdések csak sokasodnak. Ezekre keressük a választ, nem engedjük megkötni a kezünket. Szeretnénk, ha kiderülne az igazság az állítólagos jutalékos rendszerről és a „Bajnai-féle cápákról”. Miről tudott Karácsony Gergely, van-e olyan történés, amely a háta mögött zajlott, zajlik? Hányszor kerüli ki a vagyonkezelő eljárása során a közbeszerzést és más jogszabályokat? Hosszan sorolhatnám még a tervezett témáinkat.

– A titokzatos Berki Zsoltot, aki a felvételeken elhangzottak szerint minden ingatlanügyben kihagyhatatlan szereplő volt, ismeri? Őt tervezik meghallgatni?

– Nem ismerem, de nagyon kíváncsi vagyok a szerepére. Egy magánszemély, akinek hivatalosan semmi köze a Fővárosi Önkormányzathoz vagy annak bármely cégéhez, mit keres az ingatlaneladások körül? Miért jár be Barts Balázshoz, miért kap jutalékot a nyílt pályázatokon eladott ingatlanok után? A vizsgálóbizottság elnöke már behívta, ahogyan Bajnai és Gansperger urakat is. Utóbbi kettő elutasította a megjelenést, Berki úr eddig nem is válaszolt. Nem vagyunk rendőrség, mi kötelező idézést nem tudunk kibocsátani. Abban azonban biztos vagyok, hogy a nyilvánosságban elhangzott felvételek jó részének büntetőjogi vonzata is van. Ezért sem értem, az érintettek miért nem akarják a nyilvánosság előtt mielőbb tisztázni a kijelentéseiket.

– A jutalékos rendszer kapcsán Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nevét emlegették, akiért Karácsony Gergely állítólag tűzbe tenné a kezét. Az ő szerepét vizsgálják?

– Szerintem kihagyhatatlan a felvételeken megnevezett, megvádolt politikusok, tisztviselők és munkatársak meghallgatása.

– Lényegében két hetet kaptak Karácsony Gergelytől. Ennyi idő mire elég?

– Semmire. Főleg úgy, hogy a baloldal olyan témákat akar napirendre venni, amelyek csak az időhúzásra és az érdemi munka ellehetetlenítésére szolgálnak. El tudják képzelni például az olvasók, amikor Kovács Péter elnök úrral meg Horváth Csabával kivizsgáljuk a külföldi titkosszolgálatok szerepét a 22-es országgyűlési választásokkal kapcsolatban? Ezt ők sem gondolhatják komolyan, viccnek pedig erős. A baloldal folyamatosan le akarja söpörni a Városháza eladásának és a korrupciós ingatlaneladások gyanújának a témáját az asztalról, ezért is szabtak lehetetlen határidőt. Két hét alatt meghallgatni a szereplőket és többezer oldal jegyzőkönyvet átvizsgálni nem lehetséges. Főleg úgy, hogy a bizottság megalakulása óta is új fejleményeket olvashatunk, hallhatunk a sajtóban. Például múlt pénteken a III. kerületi Mocsárosdűlő egy részének beépítési „dealjét”. Persze lehet, hogy a DK–Momentum–MSZP–Párbeszéd bizottsági többségnél már ott van a vizsgálat végeredménye is, ahogyan az ítélet a tárgyalás előtt A tanú című filmben. De a vizsgálóbizottság felállítását legalább nagy nehezen megszavazta a közgyűlés. Abban pedig biztos vagyok, hogy a média és a közvélemény is követeli a válaszokat és az igazságot. Végére fogunk járni az ügyeknek.

Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos
Gansperger Gyula

A baloldal nemzetközi hátteréről beszélt Bajnai harcostársa

Lapzártánk előtt, hétfőn reggel újabb videót küldött a sajtónak Anonymous. Az álarcos alak által bemutatott mostani hangfelvételen a baloldal nemzetközi hátteréről, így a baloldali propagandasajtó támogatóiról esett szó.

Anonymous a videó elején szóvá tette, hogy a fővárosi politikusok mennyire mellébeszélnek, és sokan falaznak nekik, pláne a sajtóból.

– Hát persze, hiszen minden mindennel összefügg – mondta az álarcos, majd bemutatott egy olyan hangfelvételt, amelyen több korábbi hanganyaghoz hasonlóan Bajnai Gordon harcostársa, Gansperger Gyula baloldali üzletember beszélgetett ingatlanbefektetők képviselőivel.

– Ugye a Wallisnak voltam a vezérigazgatója, és ugye a szoci kormány alatt, és kértünk a szociktól, akkor még ők voltak az urak, egy dolgot, hogy azt intézzék el nekünk, mert különben nem tudtuk volna megcsinálni – mesélte Gansperger. – És mondták, hogy harmincmillió forint. És akkor hát mondtam, hogy tessék elmenni a Tiborhoz, mert ő a tulajdonos, mi a f.sz közöm van nekem ehhez? Mondták, hogy nem-nem, te is ott fogsz ülni, mert a Tiborban nem bízunk. „Ha te megígéred nekünk, akkor meg fogjuk kapni”, mert egy olyan ember képviselte őket, akivel nagyon régóta jó viszonyban vagyok – mondta a baloldali üzletember.

Ezután Bajnai Gordon harcostársa – ahogy ő maga nevezte – a baloldal nemzetközi kapcsolatairól beszélt.

– Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak.

– Ez így van – erősítette meg egyik beszélgetőpartnere.

– Ugye, kik ezek az erők? Ugye, egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így, a másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, ha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon, most a szónak nem a rossz értelmében véve, hanem ő az a volt miniszter, aki kapcsolatot tart ezekkel az emberekkel. Nyilván nem ilyen szinten, hogy nem a 007-es ügynökkel, hanem ezek mind elnökök, nem tudom, micsodák, megvan ennek a rendszere. Tehát azt gondolom, hogy mindene ennek a tábornak, akármit is mond a Gyurcsány meg a többi, minden külföldről jön.

Gansperger Gyula ezek után a német baloldali Friedrich Ebert Alapítványt említette, amely korábban az ő lakását bérelte. Az üzletember állítása szerint „olyan büdzséjük van, hogy beszarsz”, és ezek segítenek baloldali megmondóembereket, akik „nem abból élnek, amit az ELTE-n keresnek oktatóként”, hanem közreműködnek az alapítvány rendezvényein, szerzői a kiadványaiknak.

– Te megnyitod a Magyar Narancs mérlegét, oda valahonnan jön a pénz, meg a Magyar Jeti Zrt., ami a 444 kiadója – mondja Gansperger, majd Uj Péterről, a 444.hu főszerkesztőjéről így fogalmaz: – Ő a Sorosnál van, meg a Veres Tibinél, a wallisosnál. […] De a Gordon is nagyon jóban van az Uj Péterrel.

Végül Anonymous a videóban azt mondta: bár Ganspergert a baloldaliak azonnal kitaszították maguk közül, valójában mélyen a rendszerük része volt, és sok mindent pontosan ismer.