A lap emlékeztet: az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió támogatásával létrehozott EuroMOMO (European Mortality Monitoring) hálózat 2008 óta értékeli a jelentő országok heti halálozási adatait. Honlapjukról nyomon követhető a COVID-19 pandémia alatti többlethalálozások alakulása is. A program eredetileg azzal a céllal alakult, hogy felmérje a szezonális influenzával, pandémiákkal és más környezeti tényezőkkel – így például nyári hőhullámokkal összefüggő heti többlethalálozást.

Hirdetés

„Bár a rendszer nyers halálozási adatokat dolgoz fel, a szezonális influenzajárványok miatti halálozási többletet, vagy épp a nyári hőhullámok okozta többlethalálozást is ki lehetett már így mutatni” – írja a Magyar Nemzet.

Jelenleg tizenkilenc ország, Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izrael, Luxemburg, Magyarország, Málta, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc és Szlovénia szolgáltat teljes körű nemzeti adatokat, míg két országból csupán regionális adatszolgáltatás történik: Németországból Berlin és Hessen, az Egyesült Királyságból pedig Anglia és Wales.

A napilap később azt is megjegyzi:

„az EuroMOMO adatai […] cáfolják, hogy drasztikusan megnőtt volna hazánkban a halálozások száma az elmúlt évekhez képest. Az alábbi ábrák épp arra világítanak rá, hogy 2017-től a halálozási többlet trendje láthatóan nagyjából stabil pályán mozgott hazánkban, míg ugyanez nem mondható el például Spanyolországról, Belgiumról, Hollandiáról, Franciaországról vagy épp Svédországról, függetlenül attól, hogy az adott országok COVID-statisztikái alapján pontosan kiket tekintenek koronavírus miatt elhunytaknak.”

További részletek itt olvashatók.

Korábban írtuk