Az LMP parlamenti frakciója a vitában részt vesz, de nem nyom majd gombot az alaptörvény hetedik módosításáról szóló szavazáson – jelentette be a párt két társelnöke.

Hadházy Ákos azt mondta, hogy a módosítás látszólag a bevándorlás kérdéséről szól, de valójában nem foglalkozik a menedékkérők, a menedékkérelem problémájával. A menekültkérdésre egyedül az LMP 24 pontja ad megfelelő válaszokat – tette hozzá.

Magyarországon hatalmas félelem alakult ki a bevándorlás kérdése miatt, amit a kormány a „hecckampánnyal” felerősített, az alaptörvény-módosítás pedig nem lesz gyógyszer ezekre a félelmekre – közölte a képviselő.

A javaslat jogi szempontból is „igénytelen”, nem létező jogi fogalmakat használ – folytatta. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy az uniós jogrendszer alapján a magyar és az európai jog közötti ütközés esetében az utóbbi számít elsődlegesnek. Az alaptörvény-módosítás ráadásul nem oldja meg a menekültkérdést és nem mond ellent annak az uniós elképzelésnek sem, amelyik alapján a menekültkérelmek egy részét Magyarországon kell elbírálni – jelentette ki.

Szél Bernadett azt mondta, hogy amíg az alaptörvény-módosításról folyik a vita, a Fidesznek és a KDNP-nek addig sem kell a bérválságról, az összeomlott egészségügyről, a romokban heverő oktatásról, az „urizálásról” és a „korrupcióról” beszélnie.

A javasolt módosítás nem alkalmas a probléma rendezésére, mert az uniós szabályok alól nem lehet kibújni az alaptörvény megváltoztatásával – hívta fel a figyelmet. Jelenleg egy retorikai hadművelet zajlik, ami komoly kockázatokat rejt Magyarország jövőjére nézve. Orbán Viktor parlamenti felszólalásában azt állította, hogy a magyar önállóság veszélyben, de éppen a kormányfő az, aki azzal, hogy folyamatosan Brüsszellel veszekszik, aláássa az ország érdekérvényesítő képességét – közölte.

Az Országgyűlés hétfőn kezdte meg a hetedik alaptörvény-módosítás általános vitája az Országgyűlésben. Orbán Viktor miniszterelnök javaslatában az idegen népesség Magyarországra telepítésének tiltását kezdeményezte.

MTI