Megszüntette a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kádár János síremlékének kirablóival szemben – erősítette meg az MNO-nak a BRFK sajtóosztálya. A Munkáspárt 2006 szerint politikai döntést hozott a rendőrség.

Lezárta a nyomozást a BRFK Kádár János csontjainak elrablásával kapcsolatban. Ezt a rendőr-főkapitányság sajtóosztályán is megerősítették lapunknak. A szakértői vélemények, illetve a tanúk által előadottak alapján – az alapos és gondos, mindenre kiterjedő nyomozás ellenére – nem merült fel olyan adat, tény vagy bármilyen más bizonyíték, amely a rongáló személyének beazonosítását lehetővé tette volna. Ezért a hatóság, mivel az elkövető kiléte a nyomozás során nem volt megállapítható, megszüntette az eljárást – fogalmaz a rendőrség csütörtöki közleménye.

A kegyeletsértés vétségének tekintetében keletkezett iratokat – további eljárás végett – a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak továbbította.

Mint ismert, május 2-án a hajnali órákban ismeretlen tettesek megrongálták Kádár János síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben. A tettesek elvitték Kádár János felesége urnáját és a néhai MSZMP-főtitkár csontjait is. A Magyarországi Munkáspárt 2006 a legmélyebb felháborodásának ad hangot és tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy Kádár János sírjának meggyalázása ügyében befejeződött a nyomozás, mert nem tudták felderíteni az elkövetőket – áll a párt közleményében. Véleményünk szerint ebben a döntésben politikai szempontok is szerepet játszottak, amit elfogadhatatlannak tartanak, és követelik, hogy a legfelsőbb rendőri vezetés vizsgálja felül ezt a döntést, és folytassák a nyomozást. Szükség esetén külföldi szakértők bevonását is fontosnak tartják a közlemény szerint.

(MNO)