Fotó: képernyőkép, Facebook
Hirdetés

Honlapunk megkereste a hatóságot, hol tart az ügy, és válaszukból kiderül: hivatalból jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt.

„A Közbeszerzési Hatóság lezárta a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, illetve a Pannónia Nyomda Kft.-vel szemben szerződésmódosítás jogszerűsége tárgyban indított szerződés-ellenőrzési eljárást” – írta a demokrata.hu megkeresésére a hatóság.

„A vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy valószínűsíthetően nem felelt meg a közbeszerzési törvénynek a »Magyarország Nemzeti Atlasza nyomdai kivitelezése« tárgyú közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés módosítása, mivel a pandémiára és annak következményeire előre nem látható okként, illetve a szerződésmódosítást szükségessé tevő körülményként a módosítás időpontjában jogszerűen már nem lehetett hivatkozni.”

A hatóság válaszában emlékeztetett arra, hogy a nyílt eljárást még 2020. november 4-én indította meg az ajánlatkérő – a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont –, majd 2021. február 15-én kötötte meg a szerződést a Pannónia Nyomda Kft.-vel. A szerződésben a teljesítés időtartamaként 60 napot határoztak meg, ennyi idő alatt kellett volna a nyomdai kivitelezési munkákat elvégezni. Erre azonban azért nem került sor, mert a szerződést a pandémia előre nem láthatóságára hivatkozással 2021. március 22-én módosították, holott az eljárás maga is a vírushelyzet alatt indult meg. 

Ilyen módon a szerződés teljesítésének időtartamát több mint 50 százalékkal hosszabbították meg, olyan körülményt előre nem láthatónak minősítve, amely már az eljárás megindításakor is ismert volt.

A Közbeszerzési Hatóság a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt hivatalból jogorvoslati eljárást kezdeményezett a szóban forgó szerződésmódosítás miatt abból a célból, hogy a Döntőbizottság vizsgálja ki, valóban jogsértés történt-e – tájékozatott a hatóság, hozzátéve:

„amennyiben ez a döntőbizottsági eljárásban bebizonyosodik, a Döntőbizottság bírságot szabhat ki mind a nyertes ajánlattevőre, mind az ajánlatkérőre.”

A Döntőbizottságnak a szóban forgó jogorvoslati eljárás lefolytatására hatvan nap áll a rendelkezésére. A hivatalbóli jogorvoslati kezdeményezés 2021. október 15-én érkezett meg a Döntőbizottsághoz, szerződésmódosítás jogellenessége tárgyában. Hozzátették: amint határozat születik az ügyben, azt a Döntőbizottság haladéktalanul közzéteszi a honlapján.

Mint ismert, a NAV és az OLAF is vizsgálódik a családi cég körül.

A Cseh Katalin-botrányról szóló cikkeink ITT olvashatók.

Korábban írtuk