Sem az MSZP, sem az SZDSZ nem támogatta az eltérést a házszabálytól, ezért ma biztosan nem kerül napirendre a Fidesz kezdeményezése a parlament feloszlásáról. Szili Katalin házelnök a házbizottság rendkívüli ülése után azt is elmondta, hogy a javaslatot lehetne normál menetrendben tárgyalni, leghamarabb két hét múlva. Ehhez azonban a Fidesznek módosítania kellene az eredeti indítványt, a benne megszabott dátum miatt.

Az MSZP tárgyalást kezdeményez az SZDSZ-szel, a Fidesszel, az MDF-fel és a KDNP- vel egy új, nyitott nemzeti kormány megalakításáról – erősítette meg az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc. Úgy vélte, meg kell hallani, amit a világ mond: vagyis, hogy széleskörű szakmai összefogásra van szükség a válság kezelése érdekében. Lehet, hogy a hatalomhoz elég egy párt, de az ország dolgait megoldani, nemcsak több párt, hanem milliók támogatása és széleskörű szakmai konszenzus kell – mondta Gyurcsány Ferenc. Megerősítette, hogy távozása a kormány éléről megváltoztathatatlan és végleges.

A Fidesz szerint a magyarországi baloldal nem képes a kormányzásra. Navracsics Tibor frakcióvezető parlamenti beszédében úgy vélte, ezt bizonyítja, hogy már másodszor akar a Szocialista Párt egy cikluson belül miniszterelnököt váltani. Polgári demokráciában egy bukott kormányfő lemond, és a választókra bízza a döntést – mondta Navracsics Tibor, aki nyomorúságos komédiának nevezte, ahogyan a Szocialista Párt kormányt akar váltani. A KDNP nevében felszólaló Semjén Zsolt pártelnök is visszautasított bármiféle tárgyalást a szocialistákkal és új választásokat sürgetett.

(MR)