Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Szabó Tímea
Hirdetés

Az ellenzék az emberi irigységre építve évek óta kitartóan mészároslőrincezik, igyekezve a kormányközeli nagyvállalkozó nevét a korrupció és a lopás szinonimájává tenni. A Demokrata korábban már megvilágította, hogy a nemzeti tőkésréteg felépítése és támogatása nem bűn, hanem tisztességes és szükséges folyamat (Demokrata, 2019/12). A miniszterelnök nemrég azt is világossá tette, hogy a pályázati és a normatív támogatásokat nem politikai alapon juttatja az állam a vállalkozóknak.

Az ellenzéket azonban hidegen hagyják a tények. Legutóbb az Országgyűlés június 29-i ülésén mészárosoztak. A párbeszédes Szabó Tímea azzal hozakodott elő, hogy a vállalkozó tulajdonában lévő Hunguest Hotels-szállodalánc munkahely­megtartó támogatásban részesült, miközben a Kisfaludy-program keretében is közel 18 milliárd forinthoz jutott. Az MSZP-s Szakács László ugyanennél a témánál maradt, hozzátéve, hogy Mészáros Lőrinc még 11 milliárd forint osztalékot is fölvett saját cégeiből.

Szabó Tímeának adott válaszában Orbán Viktor sokadszor elismételte, hogy minden munkahelymegtartó támogatás normatív, tehát valamilyen regula alapján megítélt juttatás.

– Mindegy, hogy az igénylőt Mészárosnak vagy Leisztingernek hívják – tette hozzá, a baloldali szállodatulajdonos nagyvállalkozóra utalva.

Korábban írtuk

A szocialista képviselő esetében pedig szakmai alapkérdéseket is tisztázni kellett:

– Nem érzem feladatomnak, bár erre kényszerülök rendszeresen, hogy bizonyos alapvető ténybeli kormányzati strukturális kérdéseket ismertessek […], de ha már kérdést tesz föl, szerintem érdemes arra figyelni, hogy van egy Kisfaludy-program, ami turisztikai fejlesztési program, és aminek semmi köze nincs semmilyen válságkezeléshez, és van egy válságkezelési mechanizmus, ami hat-hét különböző gazdaságpolitikai intézkedést tartalmaz. A kettő alma és körte; nem lehet őket összekeverni. A munkahelyvédelmi intézkedésekhez pályázó vállalkozóknak vállalniuk kell különböző munkahelyvédelmi szempontokat; a fejlesztésért jelentkezőknek másfajta dolgokat kell vállalni. Ez két különböző dolog.

Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Oszkó Péter

Orbán Viktor a Mészáros-féle osztalékkivételről pedig azt mondta:

– Ha jól értem, sikerült egy harmadik teljesen különböző kérdést, a magyar vállalkozások működésének nyereséges mivoltát idekeverni. Annak sincs semmi köze ehhez. Szeretném világossá tenni, hogy gazdaságfejlesztést végzünk. A gazdaságfejlesztési programokat a gazdaság fejlesztésének szempontjai alapján ítéljük oda. Az önök emberei, a vörösbárók is kapnak támogatást, rendszeresen és sokat, ha értelmes programokat hoznak ide. […] A gazdaságot nem lehet pártalapon építeni, ezért minden értelmes gazdasági ötletet fel kell karolni. Az előző, az én véleményem szerint gyengén teljesítő kormányban fontos miniszteri posztot betöltő ember is kap támogatást, ha értelmes fejlesztési ötlettel jön. Ha az önök nyelvén akarnék beszélni, akkor megismétlem: a vörösbárók is kapnak támogatást, ha értelmes fejlesztési programmal jönnek.

De kik is lehetnek ezek a vörösbárók, akikről Orbán Viktor beszélt? Álljon itt néhány név a teljesség igénye nélkül!

A közismerten szocialista kötődésű Dunai György például a magyar építőipar régi nagyágyúja. A Kulcsár Attila nevével fémjelzett, de valójában a balliberális politikai pártokig érő bróker-bankár botrány nyomán sikkasztással vádolták, de a bíróság felmentette. 35 milliárdos vagyonával a leggazdagabb magyarok egyike. EuroAszfalt Kft. nevű cége igen sikeres a közbeszerzéseken, egy országos víziközmű-projekt részeként például – egyébként történetesen az egyik Mészáros-érdekeltséggel konzorciumban – az Észak- és Közép-Dunántúl régióban jutott 4,2 milliárd forintos megbízatáshoz. 2018-ban pedig az EuroAszfalt Kft. 63,6 millió forintos pénzügyminisztériumi támogatásból fejleszthette békésszentandrási gépparkját.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Kóka János
Fotó: MTI Fotó: Vajda János
Leisztinger Tamás

Leisztinger Tamás a maga 86 milliárdos vagyonával szintén a leggazdagabb nagytőkések egyike. Köz­tudott Gyurcsány Ferenccel ápolt jó kap­csolata. Mészáros Lőrinc érdekeltsége tőle vásárolta meg a Hunguest Hotels-hálózatot. a portfóliójába tartozik a baloldali Népszava napilap, emellett a Diósgyőr futballcsapatának többségi tulajdonosa, a klub a Mfor.hu gazdasági portál összeállítása szerint 2012 óta 3,23 milliárd forint taotámogatást könyvelhetett el. Emellett Leisztinger különböző ér­dekeltségei az elmúlt években 1,15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak, a hozzá köthető agrárvállalkozások pedig 2011 és 2017 között több mint 17 milliárd forint közpénzt kasszírozhattak, 2015-ben éppenséggel listavezetőként 4,8 milliárdot. Egy másik Leisztinger-cég, a Domestore Kft. érdekeltségébe tartozó Mátrametál Kft. 2018-ban közel 1,8 milliárd forint pénzügyminisztériumi támogatást kapott aeroszolpalack-gyártó gépsorra.

Oszkó Péternek, Bajnai Gordon pénzügyminiszterének Oxo Labs Kft.-je startupok támogatására specializálódott. Az induló vállalkozások megsegítéséhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon keresztül közpénzt is igénybe vesz, pontosabban bizonyos közpénzforrásokat Oszkó cége helyez ki az érintettekhez. Az Oxo Labs 2016 végétől 2019 közepéig tíz startupot segített 600 millió forinthoz jutni, ennek mindössze húsz százalékát állta Bajnai egykori pénzügyminiszterének cége, 80 százalék a Ginopból származott.

111,1 millió forintot kapott innovatív projekt támogatására a Pénzügyminisztériumtól 2018-ban az Erdért-Tuzsér Faipari Zrt. Ez Nagy György érdekeltsége. Ő alapította a Wallis Zrt.-t, később a jelentős tartozásokkal megszűnt, több libatartó tragédiáját eredményező Hajdú-Bét elnöke volt, 2010 után pedig irodát biztosított Bajnai Gordon Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványának. Mindez azonban nem volt akadálya annak, hogy közpénzhez jusson.

Gyurcsány gazdasági minisztere sem panaszkodhat. A Doktor24 Medicina Zrt., melynek az egykori SZDSZ-elnök az igazgatósági elnöke, június elején kapott 287 millió forintot a magyar államtól egy 574,5 milliós beruházáshoz a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos munkahelyvédelmi támogatások keretében. Kókának eddig is jól ment, Szaúd-Arábiába és Szingapúrba kormánydelegáció tagjaként utazott, ráadásul diplomataútlevelet kapott a magyar államtól.

Hogy helyes-e a magyarellenes táborhoz tartozó, annak politikai alakulatait adott esetben támogató gazdasági szereplőknek bármilyen jogcímen közpénzt juttatni, azzal kapcsolatban persze születhetnek ellenvetések a jobboldali táborban. A tényt mindenesetre rögzíteni kell: a források hozzáférhetősége nem Mészáros-specifikus, nem igaz tehát az a visszatérő vád, hogy csak a „NER-lovagoknak” titulált vállalkozóknak állna a zászló.