A jelölt a meghallgatáson azt közölte, nem készül önkormányzati reformokra, és nem tud több pénzt sem ígérni a konvergencia program keretei miatt. A testület 14 igen, 11 nem és 4 tartózkodás mellett nem támogatta Gyenesei István jelölését, tehát a bizottság többsége nem szavazott bizalmat. Az MSZP igennel, a Fidesz, a KDNP és az MDF nemmel voksolt. A szabad demokrata Gulyás József nemmel szavazott, képviselőtársa Geberle Erzsébet pedig tartózkodott.

Mindez azért rendkívüli, mert arra még nem volt példa, hogy egy miniszterjelöltet a „főbizottság” szavazzon le. Az ülés után Gulyás József, az egyik nemmel szavazó képviselő azt mondta, hogy ilyen előzmények után furcsának tartaná, ha a miniszterelnök ragaszkodna Gyenesei István kinevezéséhez. Utalt rá, hogy a kormányfő ebben az esetben, ha a bizottság nem támogatja a jelöltet, mérlegelheti, hogy visszavonja-e a jelölését, vagy pedig ragaszkodik hozzá. A bizottsági döntésnek jogilag nincs jelentősége, a parlament – ha a szocialisták biztosítani tudják a többséget – még szavazhatja a jelöltet, tehát lehet miniszter Gyenesei Istvánból. Inkább kínos, mint közjogilag fontos ez az esemény.

Gyenesei István nem lép vissza, erről maga a jelölt beszélt. Az újságírók megkérdezték azokról az ügyekről is, amelyekről a Magyar Nemzet számolt be, illetve megkérdezték a Somogy megyei közgyűlés fideszes elnökének állításairól. Ő azt mondta, hogy a Gyenesei István által vezetett megyei önkormányzatnál az előző ciklusban több visszaélés-gyanús ügyben lehetett a miniszterjelölt érintett. Ezeket az állításokat Gyenesei István nem tartja megalapozottnak, be is perelte rágalmazásért a fideszes képviselőt. Az tény, hogy öt különböző ügyben folyik nyomozás. Gyenesei azt mondja, hogy mindenért vállalja a felelősséget, és semmilyen etikai akadályát nem látja a megválasztásának.

A sportbizottság is meghallgatta a miniszterjelöltet, és támogatta a kinevezését. Gyenesei István azt szeretné, hogy a sport is jelenjen meg a minisztérium nevében.

(MR)