Gyanítom, hogy nagyon szeretik a családi ünnepeket – kezdte ünnepi beszédét Gyurcsány Ferenc a Művészetek Palotájában. Az együttlétet, a készülődést szeretjük az ünnepekben – tette hozzá. Ha nem a család, hanem a nemzet ünnepéről van szó, valljuk be, kevesebb az öröm – folytatta bevezetőjét a miniszterelnök. Mi lenne, ha ugyanúgy készülnénk a nemzeti ünnepre is, „olyan normálisan”, mint ha a család ünnepéről lenne szó? – tette fel a kérdést.

Gyurcsány szerint az ünnep nem a bajokról szól, hanem arról, hogy mire jutottunk, így arról kéne beszélni, mi történt eddig ebben az országban. „Ez az ország szabad és független lett, azt mutatja nekünk az ünnep, hogy nincs más, aki parancsolhat nekünk” – mondta.

„Az elmúlt húsz évben épült pár száz lakás, sok új autót vásároltak, minden második gyerek egyetemre jár, nagyszerű dolgok történtek” – sorolta Gyurcsány azokat a dolgokat, amelyeket a szabadság bizonyítékának nevezett. Ezt az ország csinálta – tette hozzá. Az ország gyarapodására példának hozta fel a polgári kormány által építtetett Művészetek Palotáját és a Nemzeti Színházat, majd közbevetette: „ami személy szerint nekem nem tetszik”. Ezt követően leszögezte: „jó, hogy megépítettük”.

„Az ország merjen ünnepelni” – mondta Gyurcsány –, hiszen az ország szabad és független, az európai közösség egyenrangú tagja – tette hozzá. „Akarhattak-e többet 1848-ban? Kiugrottak volna a bőrükből, ha tudják, hogy ezt elérjük” – elmélkedett. Most ugyan nem ugrunk ki a bőrünkből, mert gond van annyi, mint a tenger, de merjen örülni az ország – zárta ünnepi beszédét a miniszterelnök.

(MNO)